Prickla plantor - plantera om smart - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Prickla plantor - plantera om smart

Som odlare är det en konst att få plats med mycket på liten yta. När jag planterar om gör jag ofta så här för att få plats med många plantor. De planteras tillsammans i ett tråg.

Närbild på ett tråg med gröna plantor.

Så här ser mitt tråg av luktreseda ut när det är dags att plantera om. Jag skulle kunna sätta ut plantorna direkt i landet men vill dra ut på det lite till.

 

Under en stor del av våren och försommaren driver jag upp en hel massa plantor till mina odlingar. Både grönsaker och sommarblommor. Eftersom jag mestadels odlar i täckodlade bäddar föredrar jag att ha lite större plantor att sätta ut. De små plantorna drunknar lätt i täckmaterialet och är dessutom särskilt utsatta för angrepp av till exempel sniglar.

När jag skolar om plantor gör jag på två olika sätt. Vanligast är förstås att sätta de små plantorna i nya enskilda krukor, där plantorna får växa upp tills det är dags för utplantering.

Ett annat sätt kallas för att prickla plantor. Det är så himla smart och platseffektivt. Genom att prickla ut plantorna spar jag tid och plats och ger växterna lite mer utrymme runt rötterna innan det är dags att sätta ut dem i landet.

 

Läs mer: När ska man plantera om?

 

En klump med många plantor hålls i en hand.

Ett tjugotal plantor trängs på den lilla jordklumpen och ska nu planteras om.

 

En hand håller en planta.

Innan jag planterar om så toppar jag nästan alla sommarblommor, då får de nya sidoskott och blir kraftiga plantor.

 

Plantera om tillsammans

Ofta sår jag mina växter i en bredsådd, där jag till exempel strör ut fröer ganska tätt över jorden i ett stort eller litet tråg. Det passar till exempel fint för sallat, kål, lök, ringblommor, zinnia och solrosor. När plantorna börjar trängas i tråget är det dags att plantera om.

Att prickla ut plantorna betyder att de sätts en och en tillsammans i ett större tråg, lite glesare än de stått förut, i ett hål som ofta görs med en liten pinne eller liknande. Det går förstås lika bra att använda fingret!

Ett större tråg, kanske en back eller liknande om du inte har ett lämpligt större såtråg med hål i botten, fylls med planteringsjord. Här ska det alltså inte vara näringsfattig såjord, utan jord med näring som växterna kan växa bra i.

Lirka upp växten från platsen du sått den på, gör ett hål i jorden i större tråget och peta ner din växt där. Med några centimeters mellanrum sätter du sedan nya plantor och fyller upp tråget. De flesta växter du odlar kan planteras ner något djupare än förut, för att växa stadigt och bli lite mer kompakta.

 

Ett tråg med små plantor som står planterade.

I det färdiga tråget står många plantor av luktreseda och jätteverbena planterade för att växa till sig något innan utplantering.

 

Istället för att ha massivt många krukor att flytta omkring på får du på det här viset en hel bricka med plantor. Växterna kan stå här ett bra tag. Glöm inte att ge lite extra näring då och då, om utplanteringen dröjer.

 

Läs mer: Odla smart i pluggbrätte

 

Slingrande växter kan vara svåra att odla på det här sättet, eftersom de lätt trasslar in sig i varandra. Nämnas kan till exempel slingerkrasse, luktärter och klockranka. Men de flesta andra plantor utvecklas mycket fint. Och det är så mycket enklare att hålla reda på det här brättet, istället för alla krukor!

 

Gröna plantor i ett svart tråg med jord.

Här växer tandpetarsilja på tillväxt innan jag planterar ut på friland.

 

En frigolitlåda med små plantor i.

Här har jag satt ut plantor av sent sådd zinnia i en frigolitlåda. Undrar om det blir några blommor på dem...

 

Ett svart tråg med gröna växter i.

Ringblommor på tillväxt innan jag listat ut var jag vill ha dem.

 

Nu på sommaren har jag brätten med både grönsaker och blommor som jag ska använda till att fylla upp hål där jag skördat. Och nya sådder fyller på hela tiden. Om några veckor har hela bäddar av potatis, lök, vitlök och sockerärter skördats färdigt och då gäller det att ha fler plantor att sätta ut om skördesäsongen ska bli lång.

Nedan kan du se hur jag sätter småplantor av jordgubbar i tråg på ungefär samma vis. Perfekt för att driva upp nya plantor.


Hoppas att det här tipset kommer till nytta!
/Sara Bäckmo

03. juli 2020