Purjolök på friland

Jag har börjat skörda från friland och gläds åt att det är ett fint år för purjolök. Täckodlingen ger en härlig växtplats och maten blir urläcker med hemodlad purjo!

Mitt i sommaren brukar det visa sig hurdan purjolöken kan tänkas bli; pytteliten eller jättestor. I år växer min lök kanonfint och det är en fröjd att gå ut och skörda en då och då till maten. Trädgårdsskafferiet när det är som bäst!

 

Tidig sådd ger bra resultat
Som jag skrivit i tidigare inlägg (läs gärna Späd men livskraftig purjo och Så löken tätt) sår jag min purjolök tidigt på året för att få plantor som hinner utvecklas bra. Redan i januari-februari är det dags. De står på tillväxt i tunnelväxthuset under våren och planteras ut i april-maj beroende på hurdan vårvärmen är. I årets purjo på friland står i en bädd tillsammans med rotselleri, lök och sommarblommor.

 

Bild på köksträdgården i full grönska.

Purjolöken kantar en bädd med bland annat rotselleri i mitten av rotsakskvarteret.

 

När jag planterar purjolöken gör jag det i ett litet dike för att löken sedan kan kupas och få den där fina mjälla och vita stjälken. Allteftersom löken växer skjuter jag igen jord i fåran, men innan den hunnit läggas igen helt har jag också hunnit gödselvattna en eller ett par gånger för att ge plantorna en extra skjuts.

 

Närbild på purjolök i täckodling.

Täckodling är fantastiskt till just purjolök. Täckmaterialet håller fukten i jorden och bleker stjälken.

 

Vill ha näring
Det här med näring är viktigt för purjon. Den slukar näring! Flera gånger under växtsäsongen gäller det att fjäska med plantorna.

Det allra första i en felsökning när purjon står och stampar är att se till att jorden får näring. Vattna med kissvatten (1 del kiss blandat i 10 delar vatten), nässelvatten eller kompostvatten från till exempel bokashi. Jag kombinerar gödselvatten med täckodling. Ja, du läste rätt. Både gödselvatten och täckodling. Massa näring. Gräsklippet skickar ut mängder med energi till jorden och det gör inget om det täcket fylls på både en och två gånger under säsongen.

Täckodling är fenomenalt bra för att få fina grönsaker under säsongen. Jag kan inte komma på en enda grönsak som inte trivs i täckodling. Även om jorden får näring från annat håll så håller täckmaterialet fukten kvar i jorden. Varma sommardagar kan det vara helt avgörande för att vissa plantor ska orka växa ordentligt.

 

Odlingsbädden sett ovanifrån.

En samplantering av lök, sommarblommor, rotselleri och purjolök, från vänster till höger.

 

Skördetips
Purjolöken kan skörda i princip när som helst under säsongen. Den är urläcker som en lite mindre lök på sommaren och senare på hösten som purjolök så som vi känner den från butiken.

För att behålla intrycket av en välfylld rad eller plantering är ett tips att skörda varannan planta. Hjälp gärna till med en liten handspade om du vet med dig att du satt löken djupt.

 

Tål en del kyla
Det finns uttalat tidiga sorter av purjolök som som växer snabbt och ger en fin sommarskörd. Andra sorter är bättre rustade för kyla. I år odlar jag 'Hannibal' som jag valt just för att den sägs stå emot kyla bra. Bladen är ganska torra och fryser då inte sönder lika lätt. Likväl låter jag inte purjolöken stå kvar på växtplatsen över vintern, även om den rent teoretiskt skulle klara det. Hur jag övervintrar purjolök kan du se i nya klippet nedan. Och i inlägget Vintrig purjolök utplanterad visar jag hur jag förbereder årets vinterodling av purjo.

 
 

Användbar i matlagningen
Kanske tänker du att "Ingen vettig människa äter så mycket purjolök!" efter att du sett mina purjolöksplanteringar. Så kanske jag själv skulle tänkt för några år sedan med. Men det är ett faktum att ju mer jag odlar desto mer äter vi. Har vi mycket lök äter vi mycket lök, liksom med andra grönsaker. Nu på sommaren byter vi helt ut den gula löken mot purjolök, lökblast, kinesisk gräslök och annat innan löken är färdig att skörda, om vi till exempel vill snåla på salladslöken. Mitt bästa purjolökstips är ändå att äta strimlad purjolök på smörgås. Det är otroligt gott!
/Sara Bäckmo

 

20. juli 2017

2 svar till “Purjolök på friland”

 1. Ingrid Ljungberg skriver:

  Jag skördar också min purjolök hela året men lägger ett lager halm runt plantorna där de står och det fungerar utmärkt. Ibland är de genomfrusna och går inte att gräva upp men då skär jag av dem så nära jorden som möjligt. När de tinat smakar de ändå bra.
  Ingrid

 2. Inga-Lill Fridh skriver:

  Tips:
  Jag bryner min purjolök i små bitar.
  Blandar med lite kaviar.
  Steker en macka och lägger på blandningen och ett stekt ägg på toppen.
  Världens godaste!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *