Quick-fix för ogräsdrabbad - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Quick-fix för ogräsdrabbad

Har du också delar av köksträdgården som skulle må bra av en omfattande ogräsrensning? Jag har verkligen inte tid att rensa! Nu gömmer jag eländet.

Efter förra årets återhållsamma inställning till ogräs är en del läckra odlingsytor täckta med sånt jag inte vill behöva se. Våtarv, nässlor, grästuvor och lite sånt. I april förra året föddes minstingen och lagom onödiga saker lades på is, som ogräsrensning till exempel. Med all rätta.

I år har jag så många roliga saker att sätta tänderna i att jag inte känner för att rensa upp. Jag gör en quick-fix. I ordets rätta bemärkelse skjutsar jag skiten under mattan för att slippa se eländet och tänker mig att jag tar tag i det på allvar sen. Eller matta och matta. Det blir tidningar.

Tidningar läggs på en orensad odlingsbädd.

Utan att rensa bädden alls lägger jag bara tidningar över ytan.

 

Den här bädden är ungefär 8 meter lång och ligger i bästa möjliga läge vid stenmuren. Det är en djupbädd som grävdes 2012 och som utökades med ett gäng meter för två år sedan. Det är en av trädgårdens finaste odlingsplatser i och med den djupa jorden och det utmärkta läget som är både vindskyddat och varmt.

Förra året odlades märgärter här och efter den sista skörden i augusti fick bäddens sommarblommor blomma färdigt och sedan lämnades ytan åt sitt öde. I år ska jag odla olika slags grönkål här. Rent odlingsmässigt ska alltså ett helt gäng plantor sättas ut här i maj. Ingenting ska sås direkt i jorden. För mig är det bästa möjliga och enklaste utgångspunkt.

 

En säck löv töms över en odlingsbädd.

Löv och gräsklipp förvarar jag i säckar i köksträdgården. De är lätta att hämta och använda till olika projekt under vinter och vår.

 

Täckodling motar
För att få bukt med ogräset just den här säsongen täcker jag helt enkelt ytan och kväver bort en del av ogräset. Ett första lager med tidningspapper närmast jorden och sedan gräsklipp varvat med löv över det. Perfekt. När plantorna ska ner i jorden är det jättelätt att krafsa undan täckmaterialet och peta hål i tidningen för att sätta plantorna i den fina jorden under. Skulle något ogräs leta sig upp är det enkelt att täcka bädden ännu en gång med tidningar och organiskt material för att hålla den oönskade växtligheten borta under året.

 

Sara trampar omkring över löven som täcker bädden.

Ibland är en snabb lösning precis vad som behövs för att kunna lägga tiden på annat. Den långa bädden blir odlingsbar i år, finliret kan jag göra senare.

 

Provisoriskt men bra
Det här är alltså inte en permanent lösning. Nässlor och annat som är starka ogräs med kraftiga rotsystem kommer att gäcka mig fortsatt. Men jag har i alla fall blivit kvitt problemen för en tid och kan gräva bort ogräset till hösten eller nästa vår istället för att göra det nu. Och det är precis vad jag behöver.

Eftersom en del av ogräset växer in också från sidorna, typ kvickrot och annat hoppas jag senare kunna täcka med tidningar också runt bädden. Tidningarna kan täckas med halm, flis, bark eller något annat som ger en slags gång. Täckningen kväver ogräset under. Det här är en väldigt praktisk quick-fix.

Är du nyfiken på täckodling och vill läsa mer? Kika i kategorin TÄCKODLING här på bloggen och hitta inspiration till en lättodlad köksträdgård där. Du hittar också många klipp om täckodling på min YouTube-kanal.
/Sara Bäckmo

30. januari 2017

6 svar till “Quick-fix för ogräsdrabbad”

 1. Ellen skriver:

  Hej! Vad kul att läsa det här, hat också läst om de som täckt odlingsytan med svart plast under våren för att kväva de tidiga ogräsen.
  Jag funderar över hur jag själv ska göra, då jag har en yta som jag vill odla upp, men som dessvärre varje år täcks av brännässlor. Ytan har varit grönsaksland för många år sedan, och jag har därför goda förhoppningar om att jorden kan vara väldigt fin.
  Men hur ska jag göra med alla nässlor? Gräva upp översta lagret, eller enbart täcka med till exempel tidningar så som du gjort i inlägget?

 2. Ebba Wernheden skriver:

  Hej och tack för ett intressant inlägg! Lyckas du kväva kvickroten med bara tidningspapper och täckmaterial? Jag lyckas inte men vet inte om det beror på att jag inte varit tillräckligt noga med täckandet eller om det är för att jag måste kväva med t.ex. presenning först. Vad är din erfarenhet av kvickrot?

 3. Marion skriver:

  Hur förvarar man bäst gräsklipp om det inte går att använda på studs? Eller om man, som jag, behöver gräset på landet men det är i stan jag får gräsklipp över?

 4. […] Nässlor är ett ganska svårt ogräs dessvärre. Det går att täcka bort effektivt, men du behöver vara beredd på att hålla efter nässlorna under en till två säsonger. Det är i och för sig ganska enkelt eftersom rötterna är ytliga och lätta att ta bort i en täckodling. Sätt ingenting flerårigt i bädden under tiden, som kan störas när du behöver rensa bort nässlor. Jag har på det här sättet täckt bort bland annat nässlor i en av bäddarna hemma på Skillnadens, det kan du läsa om här. […]

 5. Nanny Hartsmar skriver:

  Hej!
  Täckodling tilltalar mig fast med ett stort MEN.....mördarsniglar! De älskar allt som stavas täck. I år har det varit värre än någonsin med ren invasion och jag slutade räkna någonstans mellan 5-6000. Jag har talat med många förtvivlade odlare som fått precis allt förstört. Hur tänker du om sniglar och täckodling?

 6. Christina Karlsson skriver:

  Hej!
  Är detta detsamma som en no-dig-rabatt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *