22. augusti 2016

Rädda en övervuxen gurka

Gurka som passerat det gröna och fina stadiet är fortfarande suverän mat. Så här räddar jag gurkor som fått sitta aningen för länge på plantan.

I rasande fart växer gurkorna och under bladverk är det lätt att hitta de som blivit på tok för stora. Jag odlar mycket druvgurkor för inläggning och det är lätt att någon blir kvar bortglömd. Skalet blir hårt och brunaktigt och kärnorna stora och hårda. Så här gör jag för att piffa till gurka.

 1. Skär bort det hårda skalet med en potatisskalare eller liten kniv.
 2. Dela gurkan i fjärdedelar och gröp bort kärnorna med en sked.
 3. Dela i stavar, tunna skivor eller annat och använd till smörgåsgrönt eller sallad.

 

Fula druvgurkor i en korg.

Jag skördar alla gurkor, även om de suttit för länge på plantan.

 

Gurkbitar i en skål.

De förvuxna druvgurkorna är supergoda till maten eller på smörgåsen.

 

De mogna gurkorna brukar jag sortera bort och använda till sallader eller smörgåsgrönt. På så sätt behöver jag inte nalla av de fina inläggningsgurkorna till det. Det krispiga fruktköttet som omger kärnorna är ofta mycket fint och gott även om gurkan i sig ser lite halvdan ut. I konsistens och smak påminner vissa mogna gurkor om melon. Gott!
/Sara Bäckmo

 
5 svar till “Rädda en övervuxen gurka”

 1. Eva Söderberg skriver:

  Hej Sara! Jag har samma "problem" med förvuxna slanggurkor från växthuset men om man skrapar ur kärnorna går det jättebra att använda dem på samma sätt som druvgurka. Hemgjord bostongurka t.ex. är både gott och lätt att göra: http://receptfavoriter.se/recept/bostongurka.html
  Tack för dina inspirerande råd och tips. Jag följer dina inlägg med mycket nöje och intresse.
  Hälsningar, Eva

 2. Ketil Bodvin skriver:

  Det er også jättegott å salte agurkene. Jeg deler i to på langs, og skraper ut kjernene. Strø på grovsalt og la ligge 20-25 min. Skyll av og torka. Veldig gott med noe søtlig, jeg anvender moden melon f eks galia- eller Piel de Sapo.

 3. Susanne Nilsson skriver:

  Hej, jag har låtit en av mina små gurkor, Picolino tror jag den heter, sitta kvar och växa. Jag är ute efter frö till nästa år. Men hur vet jag när det är dags att plocka den och att fröna då är mogna?
  Mvh Susanne

 4. Linda skriver:

  Jag har fått ett problem i år vissa av gurkorna smakar kemiskt eller rentav äckliga. Varför? Alla är samma sort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *