Rangordning av köksträdgårdens viktigaste sysslor

Att så är det allra viktigaste. Jag försöker att så eller plantera något varje dag.

Varmbänk

Att skörda grönsakerna innan de blir träiga och tråkiga är viktigt. Skörden hamnar långt upp på prioriteringslistan. Här skördar jag rucola ur varmbänken.

Det går att skjuta upp trädgårdsarbete. Men till slut hopar sig allt och skriker efter uppmärksamhet och omvårdnad. Särskilt andra halvan av april, hela maj och första delen av juni är det mycket som behöver göras. Varje dag.

Jag försöker hålla fast vid någon form av prioriteringsordning för att veta hur jag ska göra. Då underlättar det mycket att ha en plan för trädgården i stort. Mitt mål är ju att producera så mycket mat att vår familj under delar av året inte ska behöva köpa några grönsaker. Fokus på mat. Äta. Att raderna inte är perfekt raka eller piffiga nog att visa upp kan måhända störa mig, men eftersom tiden är begränsad och jag hellre odlar än att låta bli att odla, är jag ändå nöjd.

Så var börjar jag?
Att så är det allra viktigaste. Jag försöker att så eller plantera något varje dag. Just nu finns yta på friland att jobba med, då gör jag det. Senare kommer det att växa nästan överallt där, då sår jag i lådor, brätten, pluggar och krukor. Det som sås kommer att bli mat och jag behöver ha mat att skörda under hela året. Därför måste jag så, lite-men ofta.

Att vattna kommer på andra plats i min prioritering. Jag måste sköta de sådder som gjorts. På våren innan grönsakerna kommit upp en bit och täckts av material i min täckodling blir bäddarna torra fort och jag måste vara snabb med vattningen. Än har jag inte hunnit lägga ut de perforerade slangar jag har till min hjälp för att vattna men det står på helgens att-göra-lista att försöka hinna det.

För att inte mitt arbete ska vara ogjort försöker jag att skörda i tid. Det är inte alltid jag kan ta hand om skörden och förbereda den för frysen eller inläggningar direkt då grönsakerna plockats. Men jag ser till att få in grönsakerna till köket och eventuellt in i kylen för att göra resten sedan. Det nämns ofta att grönsakerna absolut ska tas om hand direkt efter skörd för att inte mista det ena och andra. Min erfarenhet är att grönsakerna jag skördar hemma ändå är långt färskare än de i butik och därför känner jag inte dåligt samvete över att behöva förvälla spenaten några timmar efter skörd.

Många sådder har vuxit upp till fina plantor och jag behöver plantera om. Mycket. Ofta tar det sån tid att så och vattna tillsammans med barnen (jag odlar tillsammans med tre små) att jag inte hinner plantera om saker på dagtid. Men det gör inget. Under vårkvällarna när barnen somnar ställer jag upp min bärbara dator på köksbordet och laddar med jord, papperskrukor, en tiolitershink för spilljord till komposten. Sen sätter jag igång. Det är så roligt att plantera om. Växterna svarar på behandlingen genom att se fina ut i nya krukorna och kort tid efteråt har de etablerat sig och satt ny fart.

Ganska långt ner på prioriteringslistan kommer jobbet med att håll ordning i trädgården. Det blir om inget annat klaffar en dag då barnen är med ute och pysslar. Ibland tycker de förstås det är tråkigt att jag sitter på huk bakom ett plank och sår oändligt många morötter. Då behöver vi göra nåt kul tillsammans sen. Att lasta grejer i skottkärran och i barnens jättedumpers tycker vi är kul. Vi pustar och stönar och bär grejer tillsammans och längtar efter vår jobbar-fika under trädet efter arbetspassets slut.

Perennrabatterna tycker jag egentligen är viktiga i trädgården eftersom de gör mig så glad med all färgprakt. Men de kommer sist på listan där jag prioriterar saker att göra. Nu under våren får de sköta sig själv, jag har inte ens hunnit klippa ner allt från förra säsongen. Men jag längtar till en vårkväll när ljuset är sent, luften lagom ljum och jag inte har nattningen. Det är då det händer! Jag längtar efter att se vad som kommit upp av alla de plantor jag frösått de senaste åren. Kanske gräva upp och flytta något. Eller göra de där rundade kanterna av den annars så raka rabatten.

Idag är det lördag och väderprognosen skvallrar om en fin dag. Jag ska vara ute så mycket jag kan. Spela in nya klipp i trädgården till framtida projekt, plantera ut bondbönorna, så vintermorötter och börja sätta ut lök. Jag brukar inte skriva särskilt långa att-göra-listor för en dag. Det är roligare att bara ha ett fåtal punkter, en realistisk lista. Då känner jag mig nöjd över att ha gjort det jag tänkt när dagen är slut, istället för att vara besviken över allt jag inte hunnit med.
/Sara Bäckmo

Läs gärna:
Hjärtans färger att matcha grönsakerna med i sommar
Lyckas med sådder i toapappersrullar
Varmbänk i odlingstunneln

18. april 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *