22. september 2021

Äppelkräm med rostat havresmul

Finns det något godare och enklare än en hemkokt fruktkräm? Serveras som efterrätt eller ett smarrigt mellanmål som kan lagas av i stort sett alla frukter och bär som finns i trädgården.

Serveringsglas med fruktkräm och havrecrunch och gräddmjölk, i bakgrunden röda äpplen i brunt papper.
Ingredienser
  • 600 g frukt i bitar (drygt 0,5 liter)
  • 2 dl vatten
  • 2-3 msk potatismjöl
  • 0,5 dl vatten
  • några msk socker
  • smaksättning, t.ex kanel, kanelstång, vanilj
  • 2 dl havregryn
  • 2-3 msk smör
  • 2 msk sirap

Klassisk äppelkräm på årets sista Ingrid Marie - så enkelt och barnsligt gott! Min farmor gjorde alltid kräm av trädgårdens frukt och bär till oss barn, och när jag känner doften av denna på spisen förflyttas jag vips tillbaka till hennes kök. Serveras ljummen med kall mjölk eller gräddmjölk och lite crunch på toppen. Mums mums!

Receptet går att använda till vilken frukt eller bär, färska som frysta,  som helst.

Gör så här:
Äppelkräm:
Skala och dela frukten och lägg i en kastrull med vatten och socker efter smak.
Koka så att frukten blivit mjuk och mosats.
Smaka av och sockra eventuellt mer.
Blanda ut potatismjöl i lite vatten och rör ner i fruktblandningen.
Låt koka upp och häll sedan i en skål som sköljts med varmt vatten.
Sockra på ytan.

Havresmul:
Smält samman smör och sirap i en kastrull.
Blanda ner havregrynen.
Rosta på ca 200 grader tills havreblandningen är gyllenbrun. Rör om någon gång och passa noga så att det inte blir bränt.

 

Serveringsglas med fruktkräm och havrecrunch och gräddmjölk, i bakgrunden röda äpplen i brunt papper.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

2 svar till “Äppelkräm med rostat havresmul”

  1. anna lingman skriver:

    varför ska skålen sköljas med varmt vatten?

  2. Anna-Lena skriver:

    Smakar mer om man låter bli att skala frukten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *