Äppelkräm med rostat havresmul

Finns det något godare och enklare än en hemkokt fruktkräm? Serveras som efterrätt eller ett smarrigt mellanmål som kan lagas av i stort sett alla frukter och bär som finns i trädgården.

Serveringsglas med fruktkräm och havrecrunch och gräddmjölk, i bakgrunden röda äpplen i brunt papper.
Ingredienser
  • 600 g frukt i bitar (drygt 0,5 liter)
  • 2 dl vatten
  • 2-3 msk potatismjöl
  • 0,5 dl vatten
  • några msk socker
  • smaksättning, t.ex kanel, kanelstång, vanilj
  • 2 dl havregryn
  • 2-3 msk smör
  • 2 msk sirap

Klassisk äppelkräm på årets sista Ingrid Marie - så enkelt och barnsligt gott! Min farmor gjorde alltid kräm av trädgårdens frukt och bär till oss barn, och när jag känner doften av denna på spisen förflyttas jag vips tillbaka till hennes kök. Serveras ljummen med kall mjölk eller gräddmjölk och lite crunch på toppen. Mums mums!

Receptet går att använda till vilken frukt eller bär, färska som frysta,  som helst.

Gör så här:
Äppelkräm:
Skala och dela frukten och lägg i en kastrull med vatten och socker efter smak.
Koka så att frukten blivit mjuk och mosats.
Smaka av och sockra eventuellt mer.
Blanda ut potatismjöl i lite vatten och rör ner i fruktblandningen.
Låt koka upp och häll sedan i en skål som sköljts med varmt vatten.
Sockra på ytan.

Havresmul:
Smält samman smör och sirap i en kastrull.
Blanda ner havregrynen.
Rosta på ca 200 grader tills havreblandningen är gyllenbrun. Rör om någon gång och passa noga så att det inte blir bränt.

Mer från Skillnadens Trädgård

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

Om du gillade den här artikeln om äppelkräm kan du hitta liknande på samma ämne genom att använda sökrutan högst upp i vänster hörn på startsidan och skriva in det du är intresserad av att läsa mer om. Du kan också hitta mängder av andra spännande artiklar på startsidan under rubriken "lästips". Här har jag samlat några av mina favoriter de senaste åren!

Glöm inte att titta förbi min webbutik när du ändå är inne på hemsidan. Du hittar den här.

Det finns så klart också massor av nyttiga råd om trädgård och odling på min YouTube-kanal. Där kan du till exempel se hela videoserier om allt från att starta sin första trädgård till hur man tar hand om sin skörd på bästa sätt. Eller för den delen riktiga djupdykningar i en speciell grönsak, frukt eller bärsort som är särskilt intressant för säsongen. Kolla in min YouTube-kanal här!

 

Serveringsglas med äppelkräm, havrecrunch och gräddmjölk, i bakgrunden röda äpplen i brunt papper.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

4 svar till “Äppelkräm med rostat havresmul”

  1. anna lingman skriver:

    varför ska skålen sköljas med varmt vatten?

  2. Anna-Lena skriver:

    Smakar mer om man låter bli att skala frukten.

  3. Anette Billroth skriver:

    Kan man ha till en dessert? Fungerar det med vispad grädde tro?

Lämna ett svar till Anna-Lena Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *