Äpplemunkar

Lyxfika när det är som bäst! Munkar går fint att göra hemma i ett munkjärn och smakar gott tillsammans med äpplen från trädgården.

Härliga äpplemunkar ligger på ett fat.
Ingredienser
  • 100 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 tärnade äpplen (behöver ej skalas)
  • kanel eller stött kardemumma
  • socker

Lägg beslag på ett munkjärn när du är på loppis! Munkar är fint mellanmål en helg när det finns lite tid att göra något extra smaskigt. I de flesta recept på munkar vispas äggvitor och äggulor för sig till smeten, men jag tycker inte det gör någon skillnad för slutresultatet om de vispas hela.

Det kan vara svårt att få fint stekresultat de första gångerna, så ha rimliga förväntningar och gör en omgång som test först om du tänkt bjuda på riktigt fina munkar.

Gör så här:
Vispa äggen pösiga.
Blanda i socker och smält smör i äggen och rör om.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och häll i smeten tillsammans med övriga ingredienser.
Hetta upp ett munkjärn på spisen och pensla groparna med smält smör.
Klicka i smet så det nästan fyller gropen och stek en liten stund.
Vänd sedan "bullen", jag tycker det blir bäst att göra med två skedar, men andra föredrar en lång gaffel eller liknande.
Stek andra sidan en liten stund.
Lägg de färdiga munkarna på ett fat med kanel/kardemumma och socker och rulla runt.

Extra gott är det att servera äppelmunkarna med en god äppelmos eller en vaniljsås att doppa dem i!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Härliga äpplemunkar ligger på ett fat.

5 svar till “Äpplemunkar”

  1. Louise Fridh skriver:

    Varför finns det ingen ”gilla mycket” knapp? Dom ser så goda ut!

  2. Aila Thorsander skriver:

    Tack för smarrigt recept. Barndomsminnen väcktes, mamma gjorde munkar, dock utan munkjärn. Hon kokade dem i olja i vanlig kastrull. Tänker att grillvertygen borde vara bra till koket?Häls Aila

  3. BrittMarie Karlsson skriver:

    Ja det är verkligen .barndomsminne Min mormors minns hur fantastiskt goda dom var .Hon hade munkjärn .när dom var färdiga rullade hon dom i socker .Oh så härligt gott det var

  4. Lena Ovesson skriver:

    Smaskens-har fått tag i ett munkjärn så nu testar jag receptet ?

  5. Hanna skriver:

    Jag funderar lite bara på min induktionsspis. Brukar de vara i gjutjärn så det funkar eller vad är det för material?
    Hur länge steker du de innan du vänder på det?

Lämna ett svar till BrittMarie Karlsson Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *