Barnsligt god blåbärsglass
Plocka blåbär i skogen eller från trädgårdens buskar. Blåbärsglass är enkel att göra själv och löjligt god. Här är ett enkelt recept.
Ingredienser
- 2 ägg
- 1,5 dl socker
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1–2 dl bär, färska eller frysta
Den godaste glassen gör du själv – krämig och försvinnande god!
Genom åren har jag planterat en mängd olika blåbärsbuskar i min köksträdgård. Det tar några år innan man kan räkna med någon skörd att tala om men där är vi nu - till barnens och min stora glädje. Så snart de runda små bären antar en blåaktig ton är små barnfingrar framme och plockar. Man får vara på hugget om man ska man få smaka. Det händer att jag tassar ut en tidig morgonrunda innan familjen vaknat och plockar åt mig en handfull eller två för att kunna göra glass. Så in i hoppsan gott, vill jag lova!
Receptet är Wilfas grundrecept för glassmaskin, som är en av de bästa på marknaden i mitt tycke. Det är utan tvekan vår bästa investering när det gäller köksmaskiner – läs mer om vår glassmaskin här!
Gör så här:
Vispa äggen lätt i 1-2 minuter.
Rör i socker, lite åt gången.
Tillsätt grädde och mjölk.
Slå på glassmaskinen och häll i blandningen i behållaren.
Smaksätt glassen med blåbär, när det är cirka fem minuter tills glassen är klar.
Låt maskinen arbeta tills glassen är klar (50-60 min).
Den här glassen är smaksatt med hela bär men det går det utmärkt att mosa bären och passera dem genom en sil om du föredrar en jämnare konsistens utan bitar. Du kan använda vilka bär som helst, välj och variera efter eget tycke, smak och säsong. Snåla inte med bären bara, en bärglass ska smaka mycket bär! Servera gärna med några extra bär vid sidan av och varför inte med några hembakta maränger?
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg
Vi har också en Wilfa glassmaskin. Älskar hemgjord glass, bästa efterrätten! Har du testat att byta ut mjölken mot yoghurt? Jättegott!
Hejsan!
Tack för all inspiration Sara. Älskar din inställning att det är bättre att göra än att hänga upp sig på att det ska vara perfekt.
Vi har ingen glassmaskin men brukar vispa ihop:
* 1 paket Vaniljvisp (går säkert bra med vispgrädde om man föredrar det)
* 1 burk sötad kondenserad mjölk
* 1 burk Kesella, vanilj
Det är grunden sedan är det bara att blanda i efter tycke och smak och in i frysen några timmar. Vår favorit är rabarbersylt men hallon, färska eller krossade frysta, är också supergott. Fryser man portionsvis behöver man inte vänta så länge?
Har man inget emot sötningsmedel är utbudet på smaksatt kvarg praktiskt taget oändligt.
Behövs ingen glassmaskin 🙂 Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädde hårt. Blanda ihop. Tillsätt blåbär, hallon eller vad du vill. Även konc flädersaft funkar utan glassmaskin. Häll i bytta. Frys direkt. Jag använder 1000 g yoghurtburkar. Har aldrig behövt ta ut ur frysen och röra 🙂 Gäller att vispa rejält. Gör ibland typ ”parfait” - på äggulor o ibland typ ”sorbet” - på vitor. Utgick från början från nåt recept, gör nu på måfå. Kommit fram till att ha i mycket mindre socker än vad som beskrivs i alla recept…😋
Jag har ingen glassmaskin, men jag brukar helt enkelt mixa frysta bär med grädde och yoghurt, och äta på en gång. Socker behövs inte, i alla fall inte om man strör över lite lakritspulver. 🙂