04. februari 2020

Blomkål gratinerad med senap

Att få skörda stora, vita blomkålshuvuden från egen trägård - vilken lyx! Smaken är alldeles fantastisk. Gratinerad med ost och senap blir blomkålen en hel måltid på bordet.

En vit gratäng, en skål med bönor i mörkgrönt och lila, en skål med tomater i olika färger. Och ett par händer som hugger in på måltiden.
Ingredienser
  • blomkål
  • smör
  • mjölk
  • vetemjöl
  • riven ost
  • senap

Hemodlad blomkål är vansinnigt gott. Den mesta skörden förväller jag och fryser in. Så läckert att plocka fram som tillbehör eller att använda i rätter som stekt ris, omelett, soppor och annat. Det går också att göra en fin huvudrätt av gratinerad blomkål. I det här receptet smaksätter jag med senap, som smakar underbart till den lena, vita såsen.

Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Dela blomkålen i stora bitar och koka nästan mjuka. Ta gärna med en del av de spädare bladen i kokvattnet, det ger god smak.
Lyft upp blomkålen och lägg i en smord ugnsfast form.
Häll kokvattnet i en liten bytta.
Smält en klick smör i en kastrull tillsammans med någon matsked av kokvattnet.
Vispa ner några matskedar vetemjöl och späd med mer kokvatten, tillsammans med mjölk. Ungefär hälften mjölk och hälften vatten.
Rör i riven ost och smaka av med senap, salt och peppar.
Sjud sakta tills såsen blivit krämig, den ska bli ganska tjock.
Häll såsen över blomkålen och gratinera i ugnen tills sås och kål fått färg.

Kombinera gärna med en sidorätt av bönor för att få protein till måltiden och mycket färska grönsaker.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

3 svar till “Blomkål gratinerad med senap”

  1. jenny.starwitch skriver:

    Hej Sara!
    Mina barn var väldans förtjusta i smulpaj på blomkål när dom var små!
    1 stort blomkålshuvud delas i mindre buketter och kokas 5 min i lättsaltat vatten.
    Lägg i ugnsfast form och strö lite örtsalt över.
    Gör en smulpajdeg på 100 g smör och 2 dl mjöl, strö över blomkålen
    Grädda i ugnen i ca 15 minuter på 225 grader.
    Sås till:
    2 dl finskuren purjo
    2 dl grovt hackad persilja
    2 dl grönsaksbuljong
    2 dl créme fraiche
    2 hårdkokta ägg
    Fräs purjon i smör utan att bryna
    Tillsätt övriga ingredienser och låt koka någon minut.
    Tillsätt créme fraichen sist, låt koka upp.
    Servera smulpajen tillsammans med såsen toppat med ägghacket.
    Ibland toppade vi såsen med hackad rökt skinka istället för ägg.
    Ha det fint!
    Jenny

  2. Marie skriver:

    Oj vad gott det såg ut, senap kan man ha till så mycket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *