16. september 2020

Bräserad fänkål

Bräserad fänkål är en smakrik rätt och ett mycket gott tillbehör till fiskrätter, gärna med en klick aioli till. Fint att servera såväl till fest som till vardags!

Ingredienser
  • 2 fänkålsstånd
  • 5-6 vitlöksklyftor
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongstärning
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • olivolja att steka i

Fänkål har en karaktäristisk smak och är mycket god som tillbehör till fiskrätter. Att bräsera, det vill säga sjuda i vatten, gör den mjuk och fin. I det här receptet har vi lagt till lite fler smaker men det är gott att bräsera i vatten med bara en smörklick i. Svårare en så behöver det inte vara.

Gör så här:
Rensa fänkålen och skär bort topp och bott men se till att grönsaken ändå hänger samman.
Dela den därefter i 6 klyftor.

Fräs fänkål och vitlöksklyftor i rapsolja utan att det får färg.
Häll på vatten och lägg i fiskbuljong, timjan och lagerblad.
Låt puttra i ca 2o minuter.
Smaka av med salt och peppar och avsluta med pressad citron över.
Lägg upp på ett fat och servera.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *