17. februari 2020

Brässerad purjolök

Purjolök får en otroligt fin och mild smak när den tillagas. Mitt tips är att göra mycket av den som tillbehör till maten - det går åt!

Ingredienser
  • purjolök
  • grönsaksbuljong
  • vitlök
  • smör
  • salt
  • peppar

Det här tillbehöret är ljuvligt gott till alla möjliga maträtter. Perfekt att äta ofta när purjolöken står fin. Recptet går också bra att göra på lök som precis börjat visa tecken på att gå i stock, alltså börja blomma.

Gör så här:
Ansa purjolöken och ta bort rotdelar samt den yviga toppblasten.
Snitta purjolöken in till mitten på längden, utan att dela den i två delar.
Skölj noga bort grus och smuts mellan bladen.
Dela löken i mindre bitar, cirka 10 cm långa.
Fräs purjolök i smör i en stekpanna tills den fått fin färg runt om.
Lägg i hackad vitlök på slutet.
Häll på en skvätt grönsaksbuljong och låt puttra så att purjolöken blir mjuk.
Fyll på med mer buljong om det behövs.
Smaka av med salt och peppar.

Servera som gott tillbehör till middag eller lunch, eller som en av många smårätter på buffé.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Ett svar till “Brässerad purjolök”

  1. agneta.a skriver:

    Vad gör du med toppblasten? Lägger du den i komposten eller använder du den till annan matlagning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *