19. september 2018

Cheesecake med säsongens bär

När jag gör den här kakan blir det alltid fest. Den smakar ljuvligt gott – både av bär från trädgården och alla familjens fina firarminnen.

A wonderful cheesecake with berries from the garden.
Ingredienser
  • Pajskal:
  • 125 g smör
  • 2,5 dl havregryn
  • 100 g digestivekex
  • 2 msk strösocker eller farinsocker
  • Fyllning:
  • 375 g Philiadelphiaost eller liknande
  • 100 g färsk ricottaost
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,25 dl crème fraiche eller gräddfil
  • 2 ägg
  • 1 msk fint rivet apelsinskal
  • 1 msk vetemjöl
  • ca 250 g färska bär
  • ca 250 g färska bär till sås

Den här kakan har jag bakat med jämna mellanrum i tjugo års tid utan att tröttna. Smaken är fantastisk och den gör alltid succé. Toppa med läckra blåbärstry och jordgubbar tidigt på säsongen och blåbär och björnbär på sensommaren.

Gör så här:
Pensla en rund kakform med avtagbar botten med smör eller olja.
Klä botten med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull och rör i smulade kex, havregryn och socker.
Kläm fast smeten på kakformens insida, gärna högt upp på kanterna.
Låt skalet stelna i kylskåpet en stund meda ugnen värms till 175 grader.

Vispa alla delar till fyllningen med visp eller elvisp så att smeten blir slät.
Häll blandningen i pajskalet.
Grädda kakan i 40-45 minuter och låt sedan svalna i sin form.

Koka bär till såsen mjuka och pressa sedan genom en finmaskig sil.
Strö ut bären över kakan och ringla såsen över bären.
Ställ kakan i kylskåpet i några timmar för att kallna och stelna.
Garnera fint med ätliga blommor eller annat.

Receptet är hämtat ur Den stora vegetariska kokboken.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *