Chokladpudding med bär

Det här mellanmålet slår alla andra och är det godaste vi vet. Med gott samvete äter vi ganska ofta - den här varianten innehåller minimalt med socker.

En kvinna dekorerar chokladpudding.
Chokladpudding
  • 8 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl maizenamjöl (stärkelse, ej redning)
  • 1 dl kakao
  • 1-2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Vårt recept på chokladpudding ger världens godaste mellanmål. Jag lagar den gärna ofta och serverar efter skola och förskola med bär eller frukt. Hela puddingen innehåller bara 2 matskedar socker och kan också göras med bara hälften utan att puddingen förlorar särskilt i smak.

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en kastrull, mjölken sist lite i taget, och rör om ordentligt så att det inte bildas klumpar. Sjud smeten och rör om med visp hela tiden. Smeten tjocknar efterhand och när den nått lagom krämig konsistens hälls den upp i en skål som först sköljts med varmt vatten. För att undvika att en tjock hinna bildas i översta lagret kan lite extra socker strös på ytan. Låt svalna och ställ sedan kallt till dess det är dags att äta. Jag brukar låta min svalna utomhus på trappen med en tallrik och en sten på, för att spara plats i kylen.

Servera med bär eller frukt och lite mjölk eller grädde om någon önskar det.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

 

14 svar till “Chokladpudding med bär”

  1. Anna skriver:

    Jag har precis gjort denna för femte eller sjätte gången. ☺ Passar perfekt när man vill bjuda på något gott som inte är fullproppat med socker! Tack så jättemycket för att du delar med dig! ?

  2. Mariana Sundberg skriver:

    Men så gott det var...smakar som den gjorde när man var barn. Supergott

  3. Kitty skriver:

    Det är alltid tacksamt med tips på hälsosammare mellanmål. Mina barn frågar alltid efter vanilj och chokladpuddingar i butiken när vi handlar yoghurt. Mitt svar brukar bli att "pudding är ingen yoghurt, det är en efterrätt och innehåller massor av socker!". Nu ska jag testa ditt resept och se om det går hem! tack! 😀
    /Kitty

  4. Matilda skriver:

    Hej! Min dotter äter mjölkproteinfritt.
    Någon som testat att göra denna med havremjölk eller sojamjölk??
    Köpepulvret med havremjölk stelnade aldrig - blev chokladsoppa:)

    /Matilda

  5. Karin Forsberg skriver:

    Jag har gjort chokladpuddingen på mandelmjölk och den blev lika bra som med komjölk. / Karin

  6. Carin skriver:

    Tyvärr stelnar nästan ingenting med havremjölk. Du måste öka på majsmjöl eller reda med potatismjöl alternativt vetemjöl.det är mycket vatten i havremjölk.

  7. Eva skriver:

    Fundering. Stelnar/kyler du puddingen i stora skålen och häller upp i små vid serveringen eller häller du upp i småskålat från kastrullen och sen kyler? Hur fina blir de om man kyler i stor skål och när det redan tjocknat delar upp dem?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Det är antingen eller som gäller, stora skålen först eller små skålar först. Det ser kladdigt ut när det läggs över i små skålar efter att den stelnat, dessvärre.

  8. Lilly skriver:

    Min blev ganska mörk, ej smakat än, men måste bero på annan kakao än du har ?
    Vi äter mjölk o äggfritt men gjorde på havredryck delux, den fetare o skumvänliga samt av rädsla för att få soppa då jag skippade ägget så la jag i lite gelesocker med. Konsistens mässigt blev den jättebra!
    Återstår att smaka med 😀

  9. Anna-Karin skriver:

    Jag har ett snarlikt recept. Till mjölk- och glutenintoelerant har jag använt kokosmjölk som jag spätt med vatten till önskad mängd. Ger mäktig pudding med lite ischokladton.

  10. Emma skriver:

    Fullkommligt älskar denna chokladpudding och har tipsat och skickat receptet till min syster och en vän minst 10 gånger men ingen av dom har testat den än. så idag när vännen kom så var det det första hon fick när hon klev innanför dörren, ett glas med denna pudding med skurna bitar av clementin uppepå, hon blev lika såld som jag på den och skulle hem och göra den själv (tillslut!) ?

  11. Kajsa skriver:

    Detta blir vår nyårsdessert med bär, strössel och tomte bloss ? blev bjuden av min kompis på denna och den va suverän speciellt om man inte vill ha nåt fullproppat med socker ✌

  12. Rita skriver:

    Är så glad att jag hittade det här receptet! Har blivit en favorit som jag med gott samvete äter som mellanmål eller efterrätt tillsammans med vispad kokosgrädde.

    Jag gör den på mandelmjölk och konsistensen blir perfekt!

    Har endast i 4-5 msk kakao eftersom jag tyckte det blev för stark smak av kakao med 1 dl.

  13. Helene Reduthe skriver:

    Hej!
    Det här ska jag prova hemma, problemet är bara att en av mina grabbar är äggallergiker. Finns det något annat jag skulle kunna byta ut med?
    Tack för fantastiska recept!

Lämna ett svar till Matilda Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *