Chokladpudding med vinbärssylt och grädde

Jag kan lova att jag blir en populär mamma när jag serverar barnen den här desserten. Krämig chokladpudding, syrliga vinbär och lyxig topping. Det tar en liten stund att göra, men är inte krångligt alls. Prova!

Vackra chokladpuddingar i små glad dekorerade med violer.
Ingredienser
  • Chokladpudding:
  • 8 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl maizenamjöl (stärkelse, ej redning)
  • 1 dl kakao
  • 1-2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl svarta vinbär, frysta eller färska
  • lite vatten
  • socker efter tycke och smak
  • grädde
  • 2 dl vinbär till vinbärsflakes
  • hackad choklad

Hemmagjord chokladpudding är toppen. Det är något långt bortom pulvervarianten: Krämig, len och med rejäl smak av choklad - verkligen en drömdessert! I den här varianten serveras den med syrlig vinbärssås, vinbärsflakes och hyvlad choklad.

Tänk på att det tar lite tid att göra både chokladpuddingen, sylten och vinbärsflakes. Du kan såklart välja ut bara en eller två av dem, eller kombinera chokladpuddingen med annat.

Gör så här:
Börja med att göra chokladpuddingen.
Blanda alla ingredienserna i en kastrull, mjölken sist lite i taget, och rör om ordentligt så att det inte bildas klumpar.
Sjud smeten och rör om med visp hela tiden. Smeten tjocknar efterhand.
Häll den varma smeten i portionsformar eller glas när den nått lagom krämig konsistens.
Låt svalna där.
Strö lite strösocker över ytan så den stelnar på fint sätt.

Koka upp vinbär med en slatt vatten och låt puttra en stund.
Mixa till en slät smet och smaksätt med socker.
Låt koka ihop till en fin massa.
Häll upp i en skål och låt svalna i några timmar.

Till flakes mixas färska eller frysta bär och passeras genom en finmaskig kökssil så att kärnorna separeras.
Häll den släta massan på en plåt med bakplåtspapper och bred ut till ett tunt lager.
Torka i ugn på max 50 grader med ugnsluckan lite öppen. Detta tar några timmar.
Bryt sedan kakan i större flingor att dekorera med.

Servera chokladpuddingen tillsammans med den syrliga vinbärssylten och grädde, garnerad med vinbärsflakes och hackad eller hyvlad choklad.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Vackra chokladpuddingar i små glad dekorerade med violer.

7 svar till “Chokladpudding med vinbärssylt och grädde”

  1. Doris Andersson skriver:

    Håller med, supergott med hemgjord chokladpudding. hela familjens favorit både stora och små. GLAD PÅSK!

  2. Nina Hansson skriver:

    Låter gott måste prova vid tillfälle ha det gott kram Nina

  3. Hella Jonsson skriver:

    Ser helt underbart gott ut! ❤ Hur många portioner är receptet på?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Det vet jag inte, det blir en stor skål eller flera små. En familj med fyra små barn klämmer en omgång lätt. Större barn - gör två.

  4. Alexandra M-Ludwigs skriver:

    Åh, det lät magiskt ? måste testas ?????

  5. Annelie Leijon skriver:

    Låter otroligt gott,. Måste jag prova! 🥰

  6. Eva skriver:

    Hej tänkte göra denna chokladpudding, men jag vill gärna veta mer. Blanda alla ingredienser i en panna?
    Du menar alla till o med vaniljsocker?
    Om du har tid att klargöra detta så vore jag tacksam.

    Tack i förskott
    Hälsningar
    Eva

Lämna ett svar till Annelie Leijon Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *