Citronfromage med bär

Det här är den godaste juliga efterrätten jag vet. Fromage passar så fint efter vinterns grytor och annan mustig mat. En mix av frysta bär från vår sommarträdgård blir pricken över i.

Vacker glimmande julfika med citronfromage och bär.
Ingredienser
  • 2,5 tsk gelatinpulver
  • 2,5 msk vatten
  • 3 ägg
  • 1 dl socker
  • 3 dl vispgrädde
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • bär, färska eller frysta
  • blandade nötter

Här kommer en riktigt favorit! Underbar fromage, extra gott att servera med hemgjorda rullrån, knäckflarn eller liten chokladkaka.

Fromage tar lite tid på sig att stelna, så se till att göra den i god tid innan den ska serveras. Det är lagom att göra den på förmiddagen om du ska servera den till sen eftermiddag/kväll.

Gör så här:
Blanda gelatinpulvret med vatten i ett litet glas och låt svälla några minuter. Ställ därefter glaset i en skål med hett vatten och låt stå medan övriga ingredienser förbereds.
Separera äggulorna från vitorna och lägg i varsin skål. Vispa gulor och socker till ett pösigt skum.
Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan skål och grädden i en tredje.
Blanda nu det smälta gelatinet (det ska vara rinnigt, värm ytterligare i vattenbad om det inte hunnit mjukna helt) i skålen med äggulor och socker och tillsätt sedan citronskal och saft. Vänd ner grädde och sist de hårt vispade äggvitorna.
Skölj en fin skål med vatten och häll fromagen i den. Stelna i kylskåp eller annat kallt utrymme i några timmar.

Garnera med nötter som rostats i panna (utan olja eller smör) och servera bär till.

Tips: Styckfrysta bär kan serveras halvtinade, om du vill garnera till exempel en portionsskål. Hallon, stora blåbär och vinbär ser mycket vackra ut då och inte så ihopsjunkna som när de är helt tinade.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

5 svar till “Citronfromage med bär”

  1. Ulrica Tholin skriver:

    Hej! Hur många personer räcker detta till ca?

  2. Låter fantastisk! Min bästa efterrätt är Marängsviss på nyår. Den har jag tipsat om på min blogg. Det är nog bland det godaste jag vet!
    God fortsättning och Gott Nytt år till dig och din fina familj!
    //Berith

  3. Ann-Sofie Andersson skriver:

    En annan variant om än inte äkta fromage.
    3 ägg, 1dl socker, 3 gelatinblad, rivet skal och saft av en citron.
    Blötlägg gelatinbladen och smält dem med lite citronsaft och låt svalna till rumstemperatur. Vispa äggvitorna till fast skum och därefter äggulorna och sockret vitt och pösigt, Häll i resterande citronsaft och -skal samt gelatinet i äggulesmeten och blanda och vänd sedan ner den försiktigt i de vispade äggvitorna. Stelnar i kyl på några timmar.
    ann-Sofie

  4. Åsa Jonsson skriver:

    Hej! Skålen man ska skölja med vatten, ska den alltså vara blöt när fromagen hälls i?
    Mvh Åsa Jonsson

  5. Camilla Ståhlberg skriver:

    Låter gott om det inte vore för gelatinet. Har du möjligen något vegetariskt alternativ?

Lämna ett svar till Ulrica Tholin Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *