Fänkålssalt
Ett smakrikt fänkålssalt smakar fint tillsammans med fisk, och ett utmärkt sätt att tillvara på överflödet av grönsaker och blast från köksträdgården.

Ingredienser
- fänkål
- vitlök
- citron
- finkornigt salt
Ett ljust fint salt med smak av fänkål och citron är en mycket god smaksättning i fiskrätter.
Gör så här:
Tvätta och skala citronen samt skär den i mindre bitar.
Skär fänkål och vitlök i mindre bitar.
Lägg i en matberedare och mixa eller använd en stavmixer till en någorlunda slät smet.
Rör i finkornigt salt, i mängd cirka 1/4 av grönsaksröran.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en plåt med höga kanter.
Torka i ugn med luckan lite öppen, cirka 50 grader varmt, tills smeten torkat helt. Det kan ta flera dagar.
Ett annat sätt är att torka på bakplåtspapper i en bär- eller svamptork.
Mixa eller mortla den torkade smeten till ett fint pulver.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

Dina örtsaltsrecept har inspirerat mig till flera goda blandningar, och jag använder någon sort varje dag. Det är bara en sak som retar mig, och det är att så mycket örtsalt fastnar på bakplåtspapperet. Det är stört omöjligt att få loss saltet utan att papperet går sönder och små flagor följer med saltet. Har du något knep? Något speciellt bakplåtspapper?
Jag använder bakplåtspapper av teflon som jag har klippt till rundlar till min torkmaskin - inget allt fastnar då 🙂
Jag tröttnade på alla sladdriga papper och smörjer in plåtarna med olja istället. Funkar jättebra!
Hei! Anvender du bare sitronskallet og ikke frukten! Anvender du bare fennikkelgresset, som vi ser på bildet, og ikke selve knollen?
Spennende oppdkrift?
Rettelse til min kommentar der det ble mange skrivefeil så sent på natten:
Anvender du bare sitronskallet og ikke selve frukten? Anvender du bare fennikkelblasten som vi ser avbildet, eller knollen også?
Spennende oppskrift!
Skulle vilja veta just det. Vad blev det för svar?
Jag undrar också. Jag antar att det bara är skalet man använder.