Fänkålssalt

Ett smakrikt fänkålssalt smakar fint tillsammans med fisk, och ett utmärkt sätt att tillvara på överflödet av grönsaker och blast från köksträdgården.

Fänkålssalt
Ingredienser
  • fänkål
  • vitlök
  • citron
  • finkornigt salt

Ett ljust fint salt med smak av fänkål och citron är en mycket god smaksättning i fiskrätter.

Gör så här:
Tvätta och skala citronen samt skär den i mindre bitar.
Skär fänkål och vitlök i mindre bitar.
Lägg i en matberedare och mixa eller använd en stavmixer till en någorlunda slät smet.
Rör i finkornigt salt, i mängd cirka 1/4 av grönsaksröran.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en plåt med höga kanter.
Torka i ugn med luckan lite öppen, cirka 50 grader varmt, tills smeten torkat helt. Det kan ta flera dagar.
Ett annat sätt är att torka på bakplåtspapper i en bär- eller svamptork.
Mixa eller mortla den torkade smeten till ett fint pulver.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

Fänkålssalt

8 svar till “Fänkålssalt”

  1. katinka skriver:

    Dina örtsaltsrecept har inspirerat mig till flera goda blandningar, och jag använder någon sort varje dag. Det är bara en sak som retar mig, och det är att så mycket örtsalt fastnar på bakplåtspapperet. Det är stört omöjligt att få loss saltet utan att papperet går sönder och små flagor följer med saltet. Har du något knep? Något speciellt bakplåtspapper?

  2. karin.blomdin skriver:

    Jag använder bakplåtspapper av teflon som jag har klippt till rundlar till min torkmaskin - inget allt fastnar då 🙂

  3. Ylva Göransson skriver:

    Jag tröttnade på alla sladdriga papper och smörjer in plåtarna med olja istället. Funkar jättebra!

  4. Helle V Klaveness skriver:

    Hei! Anvender du bare sitronskallet og ikke frukten! Anvender du bare fennikkelgresset, som vi ser på bildet, og ikke selve knollen?
    Spennende oppdkrift?

  5. Helle C Klaveness skriver:

    Rettelse til min kommentar der det ble mange skrivefeil så sent på natten:

    Anvender du bare sitronskallet og ikke selve frukten? Anvender du bare fennikkelblasten som vi ser avbildet, eller knollen også?
    Spennende oppskrift!

  6. Helena Norman skriver:

    Skulle vilja veta just det. Vad blev det för svar?

  7. Leena Söderlund skriver:

    Jag undrar också. Jag antar att det bara är skalet man använder.

  8. Per Jonasson skriver:

    Jag bytte ut vitlök mot ramslök och för att inte få för mycket vätska så pressade ut lite citronsaft från citronen innan jag hackade upp den.
    1 hel fänkål med "vippan", 1 ekologisk citron och 10 ramslöksblad. Havssalt efter mängd. Torkade 7 timmar i ugn.

Lämna ett svar till Helle V Klaveness Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *