Farmor Elises nyponsmör

En c-vitaminbomb utan dess like som smakar sött på mackan. Mitt nyponsmör passar perfekt till fikat framför brasan på hösten.

En bricka med ost, nyponsmör, och kex.
Ingredienser
  • 1 kg nyponpuré
  • 6 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 citron, rivet skal och saft

Nyponmoset här är snarlikt ett mos min farmor Elise bjöd på till kvällsfikat. Eftersom hon också gjorde ett så kallat äppelsmör, som påminner i smak och konsistens, fick mitt recept av nyponmos heta Farmor Elises nyponsmör. Visst låter det fint!

Gör så här:

Nyponpuré:
Skär bort alla fnasiga blomdelar från nyponen, det går snabbt med en vass liten kniv.
Skölj nyponen om det ser ut att behövas.
Lägg nyponen i en stor kastrull och fyll upp vatten så det täcker.
Koka tills nyponen är mjuka.
Kör både nypon och vätska (häll ej av kokvattnet) genom hushållsassistentens passersats.
Om det ser ut att finnas fruktkött kvar bland kärnorna som kommer ur passeringen kan dessa köras en gång till genom assistenten.
Det går också bra att mixa nyponen försiktigt och pressa genom en finmaskig kökssil.

Nyponsmör:
Blanda nyponpurén med övriga ingredienser i en gryta och värm sakta upp.
Låt puttra en bra stund så att sockret löser sig och konsistensen blir fast och fin.
Häll upp på burkar och förvara i kyl eller frys.

Nyponmoset passar att använda precis som marmelad till smörgås och kex, eller varför inte ta med en fin liten burk som gåbortpresent?

 

En bricka med ost, nyponsmör, och kex.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

9 svar till “Farmor Elises nyponsmör”

  1. elinsandstromnorrflarke skriver:

    Hur är hållbarheten på detta?
    /Elin

  2. Christina Forsberg skriver:

    Går åt som smör...mums! Även användas som nyponte. Värm en mugg vatten och tre tsk nyponsmör. Rör om. Drick och njut!
    Hållbarhet? Hinner inte att bli gammalt!

  3. Jaana skriver:

    Med risk att låta dum men ändå.. ska nyponen kokas hela? Alltså inte rensas på det där som man som liten kallade för typ ”klipulver”.. =)

  4. Ulla Sandström skriver:

    Jag tycker vi ska lära oss att använda svensk honung istället för socker ?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Fast nu är det ju ett recept som bygger på min farmors tradition - med socker. Det finns prima svenskproducerat socker, på svenskodlade sockerbetor, i butiken.

    • M skriver:

      När honungen hettas upp försvinner näring och enzymer. Kvar blir socker.

  5. Marie Vackermo skriver:

    Hej Sara! Tack för generositet att bjuda på receptet! En dum fråga kanske, men vilka nypon är bäst att använda?

  6. Ann-Louise Appelqvist skriver:

    Måste jag ha en assistent, går det med en passer vagga

  7. Ann-Louise Appelkvist skriver:

    Kan jag använda vagga istället för assistent?

Lämna ett svar till Sara Bäckmo Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *