Färskost med säsongens smaker

Inget är väl så gott på nybakat bröd som hemmagjord färskost? Det här receptet är enkelt och smaksatt med det första gröna som tittar upp i köksträdgården eller i tunnelväxthuset. Äts bäst sittandes vid en solvägg!

Fint bröd med färskost på rödvitrutig duk.
Ingredienser
  • 1 liter naturell yoghurt
  • 3 dl gräddfil
  • sal
  • Väl en smaksättning:
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 dl hackad bladlök
  • 3 msk hackade färska kryddörter
  • eller
  • 1 msk hela kumminfrön

Det här kan bli familjens godaste pålägg! Variera smaksättningen i osten beroende på vad som finns att skörda just precis nu. Lök och kryddor är fina i osten och med några färska grönsaker på toppen blir smörgåsen otroligt god.

Gör så här:
Blanda yoghurt och gräddfil i en kastrull.
Värm blandningen och låt den sjuda (ej koka) tills den blivit rinnig och börjar skära sig.
Låt massan rinna av i ett durkslag med duk i, alternativt kaffefilter.
När massan blivit krämig och lätt att breda på en smörgås läggs den i en skål och valfri smaksättning blandas i.

Servera på smörgås och toppa med grönsaker. Vasslen som runnit av brukar jag baka bröd på.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Fint bröd med färskost på rödvitrutig duk.

3 svar till “Färskost med säsongens smaker”

  1. Ingela skriver:

    Ser härligt gott ut! Det som rinner av vid filtreringen kan med fördel användas som degvätska.

  2. iianilsson87 skriver:

    Någon som provat att frysa in färskosten?

  3. Sara skriver:

    Det måste jag testa. Hur länge håller osten i kylskåp?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *