20. januari 2020

Färskost med säsongens smaker

Inget är väl så gott på nybakat bröd som hemmagjord färskost? Det här receptet är enkelt och smaksatt med det första gröna som tittar upp i köksträdgården eller i tunnelväxthuset. Äts bäst sittande vid en solvägg!

Fint bröd med färskost på rödvitrutig duk.
Ingredienser
  • 1 liter naturell yoghurt
  • 3 dl gräddfil
  • sal
  • Väl en smaksättning:
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 dl hackad bladlök
  • 3 msk hackade färska kryddörter
  • eller
  • 1 msk hela kumminfrön

Det här kan bli familjens godaste pålägg! Variera smaksättningen i osten beroende på vad som finns att skörda just precis nu. Lök och kryddor är fina i osten och med några färska grönsaker på toppen blir smörgåsen otroligt god.

Gör så här:
Blanda yoghurt och gräddfil i en kastrull.
Värm blandningen och låt den sjuda (ej koka) tills den blivit rinnig och börjar skära sig.
Låt massan rinna av i ett durkslag med duk i, alternativt kaffefilter.
När massan blivit krämig och lätt att breda på en smörgås läggs den i en skål och valfri smaksättning blandas i.

Servera på smörgås och toppa med grönsaker. Vasslen som runnit av brukar jag baka bröd på.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Fint bröd med färskost på rödvitrutig duk.

3 svar till “Färskost med säsongens smaker”

  1. Ingela skriver:

    Ser härligt gott ut! Det som rinner av vid filtreringen kan med fördel användas som degvätska.

  2. iianilsson87 skriver:

    Någon som provat att frysa in färskosten?

  3. Sara skriver:

    Det måste jag testa. Hur länge håller osten i kylskåp?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *