Friterade kålchips
Kålchips är jättegott! En perfekt grej att göra före maten eller som läckert tilltugg. Vi som odlar kan festa till det extra mycket med kålblad i alla möjliga färger och former.

Ingredienser
- blad av grönkål, svartkål, purpurkål eller bladraps
- olja
- ört- eller grönsakssalt
Glöm inte bort att göra chips av olika slags bladkål! Mina barn älskar de krispiga bladchipsen och vi äter det gärna som snacks medan maten tillagas. Grönkål, svartkål, purpurkål och bladraps är perfekta att använda.
Gör såhär:
Värm ugnen till 100-150 grader.
Repa bladen från mittnerven på ett gäng kålblad.
Riv i lagom stora bitar och lägg på plåt med papper på.
Gnugga in olja på bladens bägge sidor.
Massera in ordentligt!
Salta med ört- eller grönsakssalt.
Ha eventuellt på kryddor.
Stek i ugnen 15-20 minuter, tills chipsen känns prassliga.
Ät dina kålchips precis som de är eller toppa någon rätt som behöver lite salt krisp.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth
Hej, ska prova detta idag, har plockat in några grönkålplantor.
Känns lite synd att slänga allt som är kvar, mittstock samt grova mittbladnerven. Finns det något man kan göra i matväg av dessa? Eller fungerar de bäst som kompostmaterial?
Hej från Linda
Jag tycker mittnerverna från tex grönkål funkar fint i soppa, gärna en som ska mixas. Skär dem först i rätt korta bitar så att slutresultatet inte blir trådigt. Eller i köttfärssås om de får koka med ett tag. Man känner när de börjar bli för träiga när man skär dem, om man börjar från spetsarna.
Jag har skurit mittnerverna i mindre bitar och kört dem i stavmixerns knivburk tills de blivit som risgryn. Har ännu inte provat att koka dem som ris, bara haft dem i köttfärssås och grytor. Funkar fint!
Jag gör grönkålschips till mina skolelever o förskolebarn. Ett tips fr förskolan var att lägga smulade chips på smörad macka ? Det älskade ungarna!
Vilket bra tips!
Finns det något bra sätt att förvara dem om det mot förmodan blir över? Mina brukar mjukna efter ett tag, man vill ju gärna ha kvar krispet