Grönkålspaj med ädelost och valnötter

Paj med gröna blad blir matig och god med ädelost och nötter. En perfekt rätt som du kan justera efter vad som finns i ditt skafferi. Läs mitt favoritrecept på grönkålspaj här!

Härlig grönkålspaj med ädelost och nötter.
Ingredienser
  • Pajdeg:
  • 100 gr smält smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • lite salt
  • 2,5 kryddmått bakpulver
  • Fyllning:
  • 300 gr mangoldblad
  • olivolja
  • 4 ägg
  • 3 dl visp- eller mellangrädde
  • svartpeppar
  • salt
  • 140 gr (1 paket) ädelost
  • 1,5 dl hackade valnötter

Utöver att vara min vän har Lotti Ekberg varit min mentor rent yrkesmässigt sedan jag började jobba på Sveriges Television vid drygt 20 års ålder. Hon har varit och är en viktig förebild för mig, som kvinna i mediebranschen. En av hennes fantastiska meriter är att som tonåring ha jobbat med inspelningarna av Vi på Saltkråkan! Det här är Lottis grönkålspaj med ädelost, med pajdeg på hennes mammas vis. Originalet är gjort på mangold men det går precis lika bra med grönkål som här eller med spenat. Jag äter den och hoppas innerligt att jag ska vara lika cool, företagsam och härlig som Lotti när jag passerat 70!

Använd gärna hemodlade pumpakärnor i din grönkålspaj istället för valnötter om du har. Grönkålen går också bra att byta ut mot mangold och/eller spenat.


Så här odlar du egen grönkål

 

Gör så här:
Smält smöret till pajdegen och låt svalna något.
Blanda mjöl, salt och bakpulver för sig.
Blanda i detta i det smälta smöret. Det blir en ganska fet deg som direkt går att trycka ut i en osmord pajform med en slev eller händerna.
Nagga och ställ in i kylen.

Värm ugnen till 225 grader.
Skölj och rensa bort de grova delarna av grönkålen, hacka resten grovt.
Bryn grönkål i olja i en stekpanna.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter, ta ut ur ugnen och fyll på med brynt grönkål.
Krydda.
Finfördela ädelosten och strö den över grönkålen.
Strö sedan även över de hackade valnötterna.
Vispa ägg och grädde och häll över.
Grädda grönkålspajen i ca 25 minuter.

Låt svalna några minuter och servera gärna din grönkålspaj tillsammans med en syrlig sallad av rödkål och äpplen.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Medlemskap

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård. Om du gillade den här artikeln om grönkålspaj med ädelost kan du hitta liknande på samma ämne genom att använda sökrutan högst upp i vänster hörn på startsidan och skriva in det du är intresserad av att läsa mer om. Du kan också hitta mängder av andra spännande artiklar på startsidan under rubriken "lästips". Här har jag samlat några av mina favoriter de senaste åren!

 

Härlig grönkålspaj med ädelost och nötter.

3 svar till “Grönkålspaj med ädelost och valnötter”

  1. katinka skriver:

    Åh, mums, perfekt middagstips! Jag som inte äter vetemjöl gör ett frasigt pajskal på kikärtsmjöl istället.??

  2. bergstromsmaria2 skriver:

    Har nu gjort din paj men lite modifierad.
    Hade inga valnötter så det blev flagad mandel samt Nyzeeländsk spenat & Mangold från frysen.
    Blev en tub med ädelost & halverade körsbärstomater & lök & lite hackad ost över som var kvar i kylen.
    Står Nu & gräddas i ugnen. Luktar makalöst gott i huset just nu & alla är hungriga.
    Du förgyller vår matsedel varje vecka. /Mia

  3. Greta Engebretsen skriver:

    Kjempegodt ?har lagd noe lignende med spinat. Mums?du har fine og enkle oppskrifter, takk for det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *