Hemgjord blåbärskola
Hemgjord kola med smak av sommarens blåbär från trädgården smakar precis så sött och syrligt som man kan önska sig
Ingredienser
- 200 gram frysta blåbär
- 3 dl vispgrädde
- 5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 2 tsk vaniljpulver
En jul utan hemgjort julgodis är ingen riktig jul, i alla fall inte om du frågar mina barn. I år ville vi prova lite nya smaker och vad gör man när man har frysen full av trädgårdens blåbär? Blåbärskola, så klart! Så gott! Sött och syrligt i en ljuvlig smaksymbios.
Gör så här:
Tina blåbären och mixa med mixerstav till en jämn smet.
Blanda bärmixen med grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och sjud sedan på medelvärme under regelbunden omrörning tills temperaturen uppgår till 120°C. Använd termometer!
Häll smeten i en form, cirka 20x20 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ svalt.
Klipp kolan i bitar och linda in dem i bakplåtspapper.
Julgodis är också en uppskattad julgåva i en fin ask eller burk!
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg
De flesta bär borde väl gå att använda.
Tänker på svart vinbär å de andra vinbärssorterna.
Själv har jag gjort hallonkola 😋
Min kola stelnar inte? Vad kan jag ha gjort för fel? Vänligen Helena
Låter riktigt gott!
Har massa blåbär i frysen
Får bli trettondagsgodis
Mvh
Mari Schoultz
Tak for en god idé.Jeg vil prøve med brombær, björnbær og si kerner fra, inden det skal op i kasserollen.