Stäng menyn

Hemgjord blåbärskola

Hemgjord kola med smak av sommarens blåbär från trädgården smakar precis så sött och syrligt som man kan önska sig

Hemgjord blåbärskola ligger på bakplåtspapper.
Ingredienser
  • 200 gram frysta blåbär
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 tsk vaniljpulver

En jul utan hemgjort julgodis är ingen riktig jul, i alla fall inte om du frågar mina barn. I år ville vi prova lite nya smaker och vad gör man när man har frysen full av trädgårdens blåbär? Blåbärskola, så klart! Så gott! Sött och syrligt i en ljuvlig smaksymbios.

Gör så här:
Tina blåbären och mixa med mixerstav till en jämn smet.
Blanda bärmixen med grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och sjud sedan på medelvärme under regelbunden omrörning tills temperaturen uppgår till 120°C. Använd termometer!
Häll  smeten i en form, cirka 20x20 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ svalt.
Klipp kolan i bitar och linda in dem i bakplåtspapper.

Julgodis är också en uppskattad julgåva i en fin ask eller burk!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

4 svar till “Hemgjord blåbärskola”

  1. Agneta Lögdquist Eriksson skriver:

    De flesta bär borde väl gå att använda.
    Tänker på svart vinbär å de andra vinbärssorterna.
    Själv har jag gjort hallonkola 😋

  2. Helena Knutas Nilsson skriver:

    Min kola stelnar inte? Vad kan jag ha gjort för fel? Vänligen Helena

  3. Mari Schoultz skriver:

    Låter riktigt gott!
    Har massa blåbär i frysen
    Får bli trettondagsgodis
    Mvh
    Mari Schoultz

  4. Ingeborg Margrethe Møller skriver:

    Tak for en god idé.Jeg vil prøve med brombær, björnbær og si kerner fra, inden det skal op i kasserollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *