Hemgjord müsli med spröda hallonflingor

Att göra müsli själv är en riktig lyckoträff. Variera utifrån vad som finns i skafferiet och lägg till de lyxiga hallonflingorna så blir frukosten en fest.

En fint dukad tallrik med fil och müsli.
Ingredienser
  • 5 dl blandade gryn (t.ex. havre, dinkel, råg)
  • 1 dl vetekli
  • 1-2 dl pumpakärnor
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1 dl torkad frukt eller bär
  • hallon (färska eller frysta)

Müsli är lätt att göra. Med bra råvaror smakar det alltid gott och den lilla tid det tar är en fin investering för smaklökarnas väl och ve. Också ögat får sitt - jag älskar att se de färggranna hallonflingorna på toppen.

Gör hallonflingorna så här:
Mixa några deciliter hallon, färska eller frysta, till en smet. Passera gärna smeten genom en finmaskig kökssil för att separera kärnorna från köttet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och torka i ugn på max 50 grader, gärna med ugnsluckan lite på glänt. Det tar några timmar.
När smeten torkat till en hård platta bryts eller mortlas hallonen till mindre flingor.

 

Gör müslin så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Blanda alla de torra ingredienserna, utom frukt och hallonflingor, i en skål.
Rör ihop olja, vattnen och honung. Häll över vätskan över torrvarorna och knåda müslin med händerna till en smulig smet.
Bred ut müslin på en plåt med höga kanter. Torka i ugn tills müslin är torr och har fått lite färg. Rör om under tiden.
Låt svalna och blanda sedan i torkad frukt och hallonflingor.

Hemgjord müsli är gott till fil, mjölk, kräm, bärsoppor och färska bär med mjölk.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

 

En kvinna håller en burk med müsli i handen.

10 svar till “Hemgjord müsli med spröda hallonflingor”

  1. tina3013 skriver:

    Kan man använda frusna blåbär också att göra "flingor" av ? Eller kan jag använda blåbären på annat sätt i muslin? har gott om dem i frysen!

  2. jadda_lejon skriver:

    Hej, jag har torkat blåbär m gott resultat, både i torkapparat o ugn som Sara. och även mixat frysta/ färska blåbär o torkat på bakplåtspapper i ugn, som man gör fruktläder, Gott!

  3. charlotte.clifstock skriver:

    Hallonflingor....*wow* Detta kommer definitivt bli bland de största favoriterna i mitt kök!! Ska testa å göra till helgen!! Tack fina du för det receptet!!

    • Sara Bäckmo skriver:

      Du fattar vilken grej när jag kom på att göra dessa! Succé. Och jag älskar dem med många olika frukter och bär. Tack för att du läser! /Sara

  4. Karin Blomdin skriver:

    Supergott! Ett tips är även att byta ut vattnet mot äppelmust.

  5. Kristina skriver:

    Lägg till detta ?
    1dl hackad mandel
    1dl hackade hasselnötter
    1dl hackade valnötter
    1dl kockosflingor
    1msk kanel och 1dl äpplejuice ist för vatten så har du världens godaste müsli
    ❤️

  6. Eva skriver:

    Tips för bättre näringsupptag:
    Under tiden hallonen är i ugnen - lägg frön och nötter i blöt.
    Blötläggning bryter ner sk antinutrienter - ett skyddande skal för fröerna/nötterna och hindrande för vårt näringsupptag. Innebär ganska lång rostningstid (drygt 2 h på 100 grader) för att få torr och hållbar müsli.

  7. Karina vahlin skriver:

    Hej ! Låter väldigt gott ! På vilken höjd ska plåten vara ? Mvh Karina vahlin

  8. Irene Henriksson skriver:

    Stort Tack för alla ”braiga” tips!
    Så inspirerad av att prova recept och odla på alla olika sätt🥰

Lämna ett svar till Karin Blomdin Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *