Hemgjord nyponsoppa

Alla nypon går att använda till hemgjord nyponsoppa och resultatet blir det godaste du ätit. Soppan är enkel att göra och ett fint sätt att ta hand om en lite bortglömd skörd.

Hemgjord nyponsoppa i skål med mandelbeskvier och glass.
Ingredienser
  • nypon
  • vatten
  • maizenamjöl
  • socker eller honung
  • tillbehör som glass, banan, mandelbeskvier

Trädgårdens rosenbuskar ger nypon som är goda att använda i matlagningen. Till hemgjord nyponsoppa plockas frukten från busken och behöver inte rensas noga. Det är så enkelt!

Gör så här:
Samla så många nypon du orkar och plocka bort skräp på frukten. Du behöver inte rensa dem noga eller ta bort kärnorna. Lägg frukten i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Koka nyponen mjuka i 10-20 minuter, beroende på vilka slags nypon som används.

Kör sedan nyponen genom en passersats till hushållsassistent eller liknande. Eller mixa nypon + kokvatten och pressa smeten genom en finmaskig kökssil om du gör en liten omgång.

Späd nyponpurén med vatten till lämplig konsistens och söta efter tycke och smak. Behöver soppan redas är det bra att använda lite majsstärkelse/maizenamjöl.

Servera med vispad grädde och banan, eller varför inte glass och mandelbeskvier om det är en dag när det behövs något extra.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

6 svar till “Hemgjord nyponsoppa”

  1. b.schimmer skriver:

    Nyponpuren lägger jag i frysen i lagoma portioner. Gott i vinter.

  2. helena.berggrund skriver:

    Så det behöver inte vara vilda nyponrosor alltså utan funkar m vanliga trädgårdsrosor?

  3. Wenche Kårenheim skriver:

    Jag har rensat massor med nypon nu, och hittar ofta små vita maskar i dom. Är väl inte så trevligt att få i purén

  4. Agneta Lögdquist Eriksson skriver:

    Jag pressade igenom puren i en sil av metall som fick stå ett tag. Då blev allt mörkt, metall släppte från silen.
    Nästa gång använder jag en i plast. 🤔

  5. Yvonne Sköld skriver:

    Blir det inget ”sticks” kvar?

  6. Anna Wallin skriver:

    Min mamma brukade torka nyponen i ugn på låg värme och förvarade dem i kaffeburkar. De blev lite brunbrända och smakade en aning karamell. Den tillagdes de på samma vis, dvs kokta och sen passerade.

Lämna ett svar till b.schimmer Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *