02. februari 2021

Kålpudding med fänkål och vitkål

Kålpudding är en populär och älskad rätt. Fänkålen lyfter verkligen denna traditionella husman till en ny nivå och blir en fin smakkombination med vitkålen!

En form med kålpudding toppad med röda lingon.
Ingredienser
  • 1 medelstort vitkålshuvud
  • 1 fänkål
  • 500 gram färs
  • 1 gul lök eller purjolök
  • 1 dl riven morot
  • persilja efter tycke och smak
  • 1 1/2 tsk havssalt
  • svartpeppar
  • 2 dl vätska - till exempel vatten, buljong eller kokosmjölk
  • smör eller kokosolja att steka i samt smörja formen med

Den här goda och lite annorlunda kålpuddingen är ett läsarbidrag från Anne-Lie Smith. Anne-Lie skriver: "En rätt som jag älskar och lagar minst en gång varannan vecka. Brukar servera den med hemmagjord lingonsylt och inlagd gurka."

Kålpudding är klassisk husmanskost och den här varianten med olika sorters kål får en egen tvist. Så gott! Tack Anne-Lie för att du delade med dig av ditt fina recept!

Receptet är för 4-5 portioner.

Gör så här:
Strimla lök och fänkål och hacka vitkål i bitar.
Riv morötterna.
Stek lök, morötter och färs i en stekpanna.
Krydda färsröran med salt, peppar och hackad persilja.
Häll över vätskan och låt koka ihop.
Stek samtidigt vitkål och fänkål i omgångar i en annan stekpanna. Kålen ska bara bli lite mjuk och inte få så mycket färg.
Smörj ugnsformen.
Lägg halva mängden kål i ugnsformen.
Lägg färsröran över kålen och toppa med ett lager med kål överst.
Grädda i 175 °C i 40 minuter.

Låt vila en stund innan servering. Servera med kokt potatis, gräddsås och lingon.  Mums!

 

Ett par händer håller fram en läcker form med kålpudding toppad med röda lingon.

Recept: Anne-Lie Smith
Foto: Maria Fors Östberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *