Ketchup av gröna tomater

Det är himla läckert att ställa fram en grön ketchupflaska till pastan vill jag lova. Här är mitt recept, en smidig variant där du slipper skala tomaterna.

I en vacker miljö med träbord och en rustik trästege står ett antal flaskor med grön ketchup i. På bordet ligger stora gröna tomater som nästan ser ut som minipumpor.
Ingredienser
  • ca 30 gröna tomater
  • 60 ml salt
  • 8 lökar
  • 3 äpplen
  • selleristjälkar
  • vitlök och gärna kryddor från trädgården
  • 1 liter vitvinsvinäger
  • 1,5 liter socker

I de flesta recept för tomatketchup ska tomaterna skalas. Jag brukar strunta i det, ärligt talat blir det aldrig gjort om något så tidskrävande och omständligt står i vägen för själva koket, men däremot brukar jag skära bort det hårda stjälkfästet. Gröna tomater brukar i alla fall jag ha i mängder, så lätt ska det gå!

Gör så här:
Skiva tomaterna tunt och blanda med saltet i en bunke.
Låt dra över natten och häll sedan av vätskan.
Skär övriga ingredienser i mindre bitar och lägg allt utom socker i en stor kastrull.
Häll på vinägern.
Låt allt koka försiktigt i 2-3 timmar.
Blanda i socker och låt puttra ytterligare en tid.
Mixa såsen och häll på burkar.

Jag föredrar att frysa ketchup för att vara säker på hållbarheten, då använder jag plastburkar.

Sockret kan bytas mot honung efter tycke och smak. Utgå från att det behövs motsvarande hälften av sockermängden om du använder honung, men smaka av hela tiden så det blir lagom.

 

I en vacker miljö med träbord och en rustik trästege står ett antal flaskor med grön ketchup i. På bordet ligger stora gröna tomater som nästan ser ut som minipumpor.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

24 svar till “Ketchup av gröna tomater”

  1. nina.bendahl skriver:

    Jag håller på att göra receptet. Ska det verkligen vara 1 l vinäger?

    • Einar skriver:

      Såg aldrig något svar ang. vinägern?

      • Sara Bäckmo skriver:

        Det står en liter i mitt recept... men nu var det ett tag sedan jag lagade. Ser inga anteckningar från vår fotograf om att receptet har justerats eller varit felaktigt. Laga gärna och hör av dig och berätta om det blev bra. De som provat receptet har varit nöjda. Står just med ett gäng gröna tomater själv som jag ska göra en laddning av.

        • Irene skriver:

          Jag förstod inte bättre utan tog en liter vinäger. Det blev rinnigt och jag ska sila av få se hur det går. Det var sådan otrolig mängd socker. Jag minskade med en tredjedel men det är så sött som karameller. I slutändan får jag nog slänga alltihopa.

  2. Inger Åstrand skriver:

    Det undrar jag också

  3. Kerstin skriver:

    Hej , 30 tomater . Vilken vikt tror du det är . Finns ju så många olika storlekar ju.
    Låter mkt gott iallafall. Ja som förra frågan. 1 liter vinäger är det rätt?

  4. Kerstin Olofsson skriver:

    Hallå! Bänken full av gröna tomater och så hittar jag detta! Men - mina tomater väger mellan närmare kilot och alla möjliga storlekar - Kunde man få veta ungefär hur mycket tomater i kilo som receptet motsvarar? Tack!

  5. Helena Neikter skriver:

    Det är en otroligt vacker bild. Som ett 1600-tals stilleben i olja.Ren njutning.

  6. Ylva skriver:

    Jag har just gjort en sats och tog 2,5 dl vinäger. Det blev bra.?

  7. Charlotte Kardos skriver:

    Är det omogna tomater som menas? ?

  8. Erik skriver:

    Hej, hur mycket vikt motsvara 30 tomater? Jag har mest körsbärstomater här.

  9. Caroline Gunnarsson skriver:

    Undrar också över vikt på tomaterna

  10. Marieanne Bäckman skriver:

    Gjorde denna ketchup idag. Satte plattan på lägsta värme och lämnad köket ca 1 tim. När jag kom tillbaks luktade det bränt. Ett tjockt lager i botten var vidbränt. Svordomar..... Räddade det översta till en ny kastrull. Hämtade ett paket tvättmedel och skulle koka ur det sista vidbrända i grytan..då sprack tvättmedelspaketet och föll i det som jag tidigare räddat undan .... Nu blev det inte svordomar utan jag kunde inte låta bli att skratta. Det var inte min ketchupdag idag.

  11. Cissi Ebbesen skriver:

    Tack för recept, super god ketchup, testa för första gången idag med alla omogna tomater och resultatet blev jätte bra och snyggt?

  12. Elisabeth Lindahl skriver:

    Hej Sara.
    Följer så mycket jag hinner på dina sidor.
    Nu är det en del gröna tomater kvar och undrar, som flera, hur mycket i vikt räknar du med??
    Ha det bra☀️

  13. Margaretha skriver:

    Min ketchup blev mera röd än grön... ska nog koka utan lock också för att få rätt konsistens.

  14. Camilla Brandstedt skriver:

    Mycket god ketchup! Hade dock önskat att min blev lika vackert grön som Saras 🙂 min blev mer grönbrun... men god!

  15. Emma skriver:

    Låter fantastiskt, men undrar som flera andra - hur mycket är 30 tomater när man har i flera olika storlekar? Vikt?

  16. Frida A skriver:

    Jag undrar med över vikten.

  17. Anki skriver:

    Undrar oxå över vikten

  18. Jonna Björklund skriver:

    Gällande hur stora tomaterna ska vara så googlade jag, där köket.se hade lagt ut Bäckmos recept. På deras bild så var det gröna bifftomater. Så inga körsbärstomater iaf. Men men, reagerade också på mängden. Ska prova receptet idag med mina omogna körsbärstomater, hoppas på bra resultat 🙂

  19. Jonna Björklund skriver:

    1 kg gröna tomater
    15 ml salt
    1,5 lök
    1 äpple
    1 st selleristjälk
    2 st vitlöks klyftor
    1,5 dl vitvinsvinäger
    0,75 dl socker

    Denna blev bra 🙂

  20. Annelise skriver:

    Testade också, hade för lite gröna tomater. Jag tänker att äpplena bör nog vara gröna och inte röda som jag hade.
    Använde hela mängden vitvinsvinänger, konsistensen blev bra. Enda som jag hade för lite var tomaterna.

Lämna ett svar till Annelise Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *