Stäng menyn

Klassisk kålpudding

Klassisk kålpudding är en favorit i den svenska husmanskosten. Servera med rårörda lingon och inlagd gurka - kalasgott helt enkelt!

Klassisk kålpudding dekorerad med lila penséer.
Ingredienser
  • 1 stort vitkålshuvud
  • 3-4 msk sirap
  • 1-2 msk ättika 12%
  • 1 kilo blandfärs
  • 1 stor gul lök eller purjolök
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  •  2 msk kalvfond
  • 4 msk soja
  • persilja efter tycke och smak
  • 1 1/2 tsk salt
  • mortlad svartpeppar
  • smör att steka i samt smörja formen med

Klassisk kålpudding är en riktigt favorit i den svenska husmanskosten. Det är enkelt att göra och är snabblagat. Kalasgott dessutom! Servera med rårörda lingon och inlagd gurka.

Receptet är för 8 portioner.

Gör så här:
KÅL
Skär bort mittstocken på vitkålen och skär kålbladen i mindre bitar eller strimlor.
Bryn kålen i smör så att den blir gyllengul.
Låt sirap, ättika och salt och peppar steka med kålen några minuter på slutet.

FÄRS
Skala och riv löken fint och bland med färsen.
Blanda resten av ingredienserna med färsröran i en bunke.

Smörj en ugnsform cirka 30-40 cm.
Lägg halva mängden kål i ugnsformen och fortsätt sedan med färsröran.
Toppa med ett lager med kål överst.
Blanda gärna i lite hackad persilja i det översta kållagret och toppa med några klickar smör.
Grädda i mitten av ugnen i 200 °C i cirka 40 minuter.
Täck eventuellt med folie efter 30 minuter.Låt vila en stund innan servering.

Servera med kokt potatis, gräddsås och lingon.  Mums!

 

Mer från Skillnadens Trädgård

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

Om du gillade den här artikeln kan du hitta liknande på samma ämne genom att använda sökrutan högst upp i vänster hörn på startsidan och skriva in det du är intresserad av att läsa mer om. Du kan också hitta mängder av andra spännande artiklar på startsidan under rubriken "lästips". Här har jag samlat några av mina favoriter de senaste åren!

Glöm inte att titta förbi min webbutik när du ändå är inne på hemsidan. Du hittar den här.

Det finns så klart också massor av nyttiga råd om trädgård och odling på min YouTube-kanal. Där kan du till exempel se hela videoserier om allt från att starta sin första trädgård till hur man tar hand om sin skörd på bästa sätt. Eller för den delen riktiga djupdykningar i en speciell grönsak, frukt eller bärsort som är särskilt intressant för säsongen. Kolla in min YouTube-kanal här!

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

Klassisk kålpudding dekorerad med lila penséer.

Ett svar till “Klassisk kålpudding”

  1. Bodil Persson skriver:

    Byt gärna ut svartpepparen mot kryddpeppar!
    Har alltid i hela kryddpepparkorn då jag bryner kålen0!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *