03. augusti 2018

Köttfärssås med squash

Jag älskar att laga våra vanliga rätter och fylla dem med säsongens grönsaker. Det ger en fantastisk palett av smaker som skiftar under året. Squash sätter fin knorr på köttfärssåsen under sommaren.

Ett bord sett uppifrån med två tallrikar pasta med köttfärssås, underbara tomater i olika färger och händer som tar för sig.
Ingredienser
  • 1 kg nötfärs
  • smör
  • squash
  • tomat
  • buljong
  • lök
  • vitlök
  • palsternacka, rotselleri, morot
  • selleristjälk
  • oregano
  • lagerblad
  • salt
  • peppar

Fyll din köttfärssås med grönsaker! Det blir både godare, mustigare och nyttigare. Squash till exempel är en sådan där toppengrönsak som kan ge mer än vad som känns hanterbart - men som passar jättefint som utfyllnad i allt möjligt! Jag använder squash i grytor, bröd och röror.

Gör så här:
Bryn köttfärs i en stekpanna och lägg över i gryta med en smörklick, eller i en slow-cooker.
Skala och dela en squash i mindre bitar. Fräs mjuk i smör tillsammans med hackad lök och vitlök och blanda sedan med köttfärsen.
Fyll upp med ordentligt med tomater delade i mindre bitar, några nävar riven rotsak, skivade selleristjälkar och lagerblad.
Späd eventuellt med lite buljong.
Salta och peppra och låt puttra i 1-2 timmar på låg värme.
Lägg på slutet i mycket färsk oregano och övriga grönsaker från trädgården. Kanske lite mer färska tomater, majs, paprika eller bönor?

Servera med kokt pasta och en god tomatsallad.

Har du familjemedlemmar som inte vill äta köttfärssås om de ser att den innehåller grönsaker? Koka då först alla grönsakerna för sig i cirka 30 minuter och mixa därefter till en sås. Koka sedan ihop grönsakssåsen med köttfärsen. Tomatpuré ger mer koncentrerad tomatsmak och ett mer vanligt "tomatigt" utseende på såsen, samtidigt som grönsakerna får sätta sin goda smak.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *