16. februari 2018

Kraschad rotselleri med yoghurtsås

Den ugnsbakade rotsellerin är mjuk i smaken och ett fint tillbehör till både fisk och kött eller vegetariska alternativ. Vi tycker om att äta den till lunch.

I en ugnsform klädd med brunt bakplåtspapper syns rotselleri med kryddor och en vit sås.
Ingredienser
 • rotselleri
 • olivolja
 • flingsalt

Smaken av rotselleri är något av det finaste! Jag tycker rotsaken är så användbar och odlar gärna för att lagra över vintern. De stora, jordiga knölarna är lätta att hämta ur svala förråd och snabbt laga mat på.

Den kraschade rotsellerin görs precis som med ugnsbakad och klämd potatis.

Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Skala rotselleri och dela i stora bitar. Koka nästan mjuka i lättsaltat vatten, de ska inte vara helt mjuka dock.
Ta upp sellerin och tryck till bitarna med bredsidan av en kökskniv. Lägg på smord plåt eller ugnsfast form. Ringla över olivolja, flingsalt och strössla lite färsk timjan på toppen. Baka i ugn 15-20 minuter.

En stor rotselleri räcker till 2 personer, om dessa tycker om att äta rotselleri. Som ett mindre tillbehör räcker den till 3-4 personer.

Till den bakade rotsellerin här har vi gjort en sås av turkisk yoghurt med lite grädde i, samt flytande honung, olivolja, salt och peppar.

 

Recept: Sara Bäckmo
Fotograf: Maria Strömberg Bååth

3 svar till “Kraschad rotselleri med yoghurtsås”

 1. Anna-Lena Relfsson skriver:

  Jag har odlat odlat rotselleri för första gången i år. Två fina rader som ska skördas snart. Sådde dem tidigt i början av febr med extra ljus. Planterades ut i förhöjd bädd och med gräsklipp som täckmaterial. Just rotsellerin har blivit bäst skött med påfyllning av material men så är det också där jag klarat ogräset bäst.
  Övriga odlingar blev för täta avstånd mellan raderna vilket jag troddd skulle konkurrera ut ogräset.
  En lärdom att dra ur detta är att nästa år ska jag så /plantera med mer mellanrum mellan raderna så täckmaterialet får plats.

 2. molander_johanna skriver:

  Supergott var det. Så idag lagas det igen.

 3. Agneta skriver:

  Jag hade på menyn på Restaurang Morellen för måååånga år sedan rotselleri med champinjonstuvning! Oj så gott! OJ!
  Koka skivor av rotselleri typ 1.5 cm nästan mjuka i saltat vatten och gör en god stuvning av champinjoner och lägg över och toppa med god lagrad ost och gratinera en stund och servera med lite fräsch sallad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *