16. september 2018

Läcker nyponsherry

Mitt allra bästa nypontips är att göra egen sherry. Det blir en fantastisk läcker smak och du kommer kunna ha den länge – varje år den lagras smakar den bara bättre.

En hand häller upp en guldigt röd vätska i fina sherryglas bredvid en bukett med nypon.
Ingredienser
  • 2,5 liter nypon, rensade men ej urtagna
  • lag:
  • 4 liter vatten
  • 2 kg strösocker

När jag var liten gjorde mina föräldrar sherry på nypon de plockade vid havet. Än så länge har jag själv bara behövt göra en enda sats nyponsherry och det var för 13 år sedan. Det finns fortfarande kvar några liter som bara blir godare och godare. Med tiden bildas ett bottengrums i flaskorna, men då häller jag försiktigt över sherryn till nya flaskor utan att grumset följer med.

Gör så här:
Koka ihop lagen och låt svalna.
Slå lagen över nyponen i en hink eller dylikt.
Rör om dagligen och låt stå i åtta till tio dagar.
Täck hinken med lock eller liknande och låt stå fyra till fem månader.
Om det flyter upp skräp eller mask till ytan skummas det bort.
Häll upp sherryn på rena flaskor.

Nyponsherryn är ett måste i min svampstuvning och den är också alldeles nödvändig då jag äter fruktsallad. En skvätt på toppen gör vilken fruktsallad som helst kalasgod, oavsett dag.

En hand häller upp en guldigt röd vätska i fina sherryglas bredvid en bukett med nypon.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

12 svar till “Läcker nyponsherry”

  1. Malin skriver:

    Hej, är jättenyfiken på din sherry. Har dock ett par frågor... Kan den stå en plasthink med tättslutande lock och ska denstå rumsvarmt under hela tiden?

  2. Susanne skriver:

    Åhh vad god den blev! Idag hällde jag upp sherryn på flaskor och mannen och jag fick såklart testa ett litet glas var:) Tack för receptet!

  3. Marie Ölmesten skriver:

    Hej Sara! Vill gärna ha receptet på din svampstuvning med nyponsherryn😃
    H Marie

  4. Lennart Åström skriver:

    Jag tror jag ska prova? Men jag tror den kan bli ännu bättre med riktigt vinjäst? Fick tag i en gammal svensk bok om vildjäsning och där rekommenderades riktigt jäst. Men då måste man ha en dammejang med stigarrör eller liknande.

  5. Anci skriver:

    Detta måste jag testa!
    En fråga, bara; när silar du bort nyponen?

  6. Joanna skriver:

    Hej
    Testar att göra detta idag, men använder de mindre nyponen. Spelar det någon roll vilken sort som används?

  7. Lars Wejde skriver:

    Jag har gjort nyponcherry den blev väldigt fin!
    Hur länge kan den sparas?
    Ska den stå i kylskåp!

  8. Anders skriver:

    Jag gjorde nyponsherry för 25år sedan som stått i rumstemperatur hela tiden. Det tog nog ett par år innan den mognat och klarnat helt på flaska. Tror inte den blev så stark. Under 10% men det gör ju inget i såser. Man kanske kan skvätta i lite vodka om den ska drickas?

    Den är tyvärr slut nu så jag testar detta recept med spänning 🙂

  9. Mimmi Poijes skriver:

    Det sägs inget om detta är en jäst dryck som blir alkoholhaltig, är den det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *