26. oktober 2018

Ljummen bönsallad med mozarella och basilika

Bönsallad är verkligen det perfekta tillbehöret för mycket trädgårdsmat. Med mozarella, lite tomater och en god dressing blir det en lyxvariant som går på ett kick!

En tallrik med klarröda tomater och bönor i olika färger.
ingredienser
  • torkbönor, vita, svarta, röda eller bruna
  • färsk basilika
  • olivolja
  • salt
  • citronsaft.
  • skivad mozarellalite tomat.

Fler borde verkligen odla torkbönor. Det är försvinnande gott i mycket mat och enkelt för oss att odla trots vårt kalla klimat. Jag förvarar mina torkbönor simpelt: kvar i sina skidor direkt ner i papperspåsar. När det är dags att laga mat med bönor får jag och ungarna spritsa ur dem. Ett kärt pill! Här är en enkel, men lyxig bönsallad med mozzarella och läcker dressing.

Gör så här:
Blötlägg torkbönor (vita, svarta, röda eller bruna bönor) över natten i rikligt med vatten.
Häll av vattnet och lägg bönorna i en kastrull med nytt vatten plus salt.
Koka upp och sjud tills bönorna är mjuka men inte gått sönder, ca en timme beroende på vilken sorts böna som används. Häll av vattnet.
Mixa färsk basilika med olivolja till en dressing. Tillsätt salt och lite citronsaft.
Blanda kokta bönor med skivad mozarella, dressing och lite färsk tärnad tomat.

Salladen blir en riktigt matig sidorätt, perfekt för extra protein till en vegetarisk rätt, eller en lyxig lättlunch.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *