03. februari 2020

Lyxig fiskgratäng till vardag och fest

Här är ett av mina absoluta favoritrecept. Jag älskar den här fiskgratängen med gott mos från trädgårdens rotsaker!

En vacker fiskgratäng med perfekt spritsat mos.
Ingredienser
  • Till minst 6 personer
  • ca 800 g vit fisk, till exempel torsk eller kolja
  • vit vinäger eller citronsaft
  • Mos:
  • ca 1 kg rotsaker till mos
  • grädde
  • smör
  • Sås:
  • en klick smör
  • 3 dl vatten + skaldjursfond/fiskfond eller buljong
  • 3 dl grädde
  • ca 3 msk vetemjöl
  • hackad dill
  • tomater och eventuellt skaldjur till topping

Den här fiskgratängen är en av mina favoriter. När jag var liten gjordes den uteslutande med potatis i moset, men med egen trädgård blandar jag friskt. Jordärtskockor, palsternackor eller rotselleri blandat med potatisen ger ett milt och gott mos som passar utmärkt tillsammans med fisken.

Gör så här:
Värm ugnen till drygt 200 grader.
Smörj en stor ugnsfast form och lägg fisken (den ska vara tinad) i mitten så det finns rum utefter kanterna. Den ska inte ligga i en stor hög. Droppa lite vitvinsvinäger eller citron över fisken, salta lite och låt stå och dra medan moset förbereds.

Koka rotsakerna mjuka och stampa till ett gott mos tillsammans med grädde och en klicka smör.

Bärja med såsen.
Smält smör i en kastrull och häll i en liten skvätt vätska.
Vispa omsorgsfullt ut mjölet i vätskan så det inte bildas några klumpar och späd såsen med grädde och mer buljong.
Låt puttra i några minuter och smaka av med salt, peppar och avsluta med att röra ner färsk hackad dill.

Klicka ut eller spritsa moset runt fisken i formen.
Häll sedan såsen över fisken och lägg skaldjur och skivade tomater över fisken.
Gratinera i ugnen cirka 30 minuter.
Se efter att fisken verkligen är färdig, låt den stå i ugnen lite till om det behövs.

Servera med rivna morötter, grön sallad, ärter eller andra grönsaker till.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

2 svar till “Lyxig fiskgratäng till vardag och fest”

  1. Mia skriver:

    Åhh så gott!!

  2. Mia skriver:

    Åhh så gott!! Riktig sommarmat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *