11. december 2018

Lyxig paj med svartkål, tomat och aubergine

Ibland vill man göra det där lilla extra. Som i den här läckra pajen med tomat och svartkål, där hemmagjord aubergineröra blir pricken över i:et.

Läcker paj med svartkål, tomat och aubergineröra.
Ingredienser
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 175 g smör
  • 4 msk iskallt vatten
  • en nypa salt
  • Fyllning:
  • svartkål eller andra goda kålblad tex broccoli
  • tomater
  • baba ganoush/aubergineröra
  • vitlök
  • 2 ägg
  • 1,5 dl creme fraiche
  • 1 dl mölk
  • riven ost
  • salt
  • peppar

I det här receptet används en aubergineröra. Den kan köpas i butik eller enkelt göras av egenodlat. Smakkombinationen med frästa kålblad, tomater och den smakrika röran blir något alldeles extra. I receptet går det bra att använda både färska ochfrysta auberginer och tomater, beroende på vad som finns till hands.

Gör så här:

Aubergineröra:
Skär aubergine i skivor och salta lätt.
Låt saltet dra ut en del vätska ur frukten och torka den torr med papper.
Ugnsbaka aubergine på en plåt, med olivolja ringlad över. Om du är petig tar du bort skalet då auberginen blivit mjuk, men det går lika bra att låta bli.
Mixa aubergine tillsammans med några vitlöksklyftor och smaka av med salt och lite citron.
Det går bra att ha i lite creme fraiche för att göra röran något mildare.

Pajskal:
Lägg mjöl och kuber av smör i en matberedare.
Kör en liten stund och häll i vatten.
Arbeta degen en kort stund till och tryck sedan ut den i en pajform, drygt 20 cm i diameter. Det ser extra snyggt ut om kanterna görs ganska höga.
Ställ pajskalet i kylen eller frysen i några timmar, gärna täckt med någon slags folie eller bee wraps så degen inte torkar ut.
Förgrädda sedan skalet i ugn värmd till 200 grader, i 15 minuter.

Fyllning:
Strimla ett fint knippe kålblad och fräs bladen på mellanvärme i olivolja, tillsammans med några klyftor vitlök, så de blir mjukare i konsistensen.
Salta något.
Fyll pajskalet med frästa kålblad.
Blanda ägg, creme fraiche, mjölk och en näve riven mild ost, salta och peppra.
Häll smeten över fyllningen i pajskalet.
Toppa med halvor av tomater i olika storlekar och klicka ut några skedar av aubergineröran mellan tomaterna.

Grädda pajen i 200 grader varm ugn i cirka 30 minuter.

Servera tillsammans med ordentligt med grönsaker och en enkel sås av yoghurt med lite pressad citron i.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *