Marmelad på rosenkvitten och äpple

Jag uppskattar min rosenkvitten-buske i min trädgård på berget väldigt mycket. Jag plockar de väldoftande frukterna, lägger dem på ett fat i köket och njuter av doften! Sedan kokar jag den godaste av marmelader på dem.

En ostbricka med kex och marmelad.
Ingredienser
  • 500 gram rosenkvitten
  • 500 gram äpplen
  • 1-1,5 dl vatten
  • 500 gram socker
  • saft från en citron

De väldoftande frukterna kan man göra väldigt mycket gott av, till exempel att koka marmelad på - gärna i kombination med äpple. Den sötsyrliga marmeladen gör sig utmärkt på ostbrickan och får du någon burk över tror jag att det är en otroligt uppskattad gå-bort-present.

Gör så här:
Klyfta rosenkvitten och äpplen och lägg i en kastrull.
Tillsätt vatten och låt koka upp.
Låt sjuda tills det blir mos - rör om emellanåt.
Passera fruktmassan genom en sil eller passervagga.
Diska grytan och häll tillbaka moset.
Tillsätt socker och citronsaft.
Låt koka kraftigt utan lock i cirka 15 minuter tills marmeladen tjocknar (gör gärna marmeladprov).
Skumma av och slå den heta fruktmassan på väl rengjorda burkar.
Sätt på locket och ställ upp och ned så pastöriseras locket.
Förvara mörkt och svalt.

Marmeladen kan frysas men håller i oöppnad burk i flera månader.

Recept: Sara Bäckmo, Maria Fors Östberg
Foto: Maria Fors Östberg
En ostbricka med kex och marmelad.

3 svar till “Marmelad på rosenkvitten och äpple”

  1. Kristina skriver:

    Så underbart gott! Tack för att du delar med dig av receptet. Det är andra året jag gör marmeladen och i år blev det rekordmängd. 1 liter. Använder limejuice istället för citron.

  2. Carina jansson skriver:

    Jag ser att det ligger gröna kvitten på bordet, kan man använda dom? Mina blir aldrig gula.

  3. Evalena Karlsson skriver:

    Hej! Gjort marmelad under många år eftersom jag är uppvuxen med den Det är den mest underbara smak. Vet att man kan göra likör men undrar om du vet några andra recept? Står ju grytor osv men vill ha nåt mer handfat. Godis vet jag också men nåt i matväg. Vänliga hälsningar Evalena

Lämna ett svar till Kristina Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *