Ostkaka på squash - Falsk ostkaka

Den här vackra ostkakan är bakad med squash. En småländsk klassiker som är uppskattad av många.

Vacker squashkaka tillsammans med grädde, sylt och två stora squashar.
Ingredienser
  • 1 kg skalad squash (går även bra med pumpa)
  • 4 ägg
  • 1/2 -1 dl socker
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 dl mald mandel
  • 5 st rivna bittermandlar

Det här receptet är ett läsarbidrag från Britt Johansson. Britt skriver: "Eftersom du bor i Småland, där jag en gång föddes, så vad passar väl bättre än Ostkaka? Gjord på Squash som det lätt blir alldeles för mycket av. Det är mald mandel i smeten, tyvärr ingen miljövänlig produkt, hasselnötter är kanske bättre och har inte heller provat med solrosfrön. Ostkakan är verkligen god och den går utmärkt att frysa för senare fester!"

Att göra ostkaka på squash är ett fint sätt att laga en småländsk klassiker och dessutom få användning för en del av all squash som trädgården producerar.

Gör så här:
Koka squashen mjuk i lite vatten och låt den rinna av.
Mixa squashen.
Blanda ägg, socker, vetemjöl, mald mandel och bittermandlarna.
Rör sedan ner squashen i smeten och häll upp i en smord form.
Grädda i 200 grader i 45 minuter.

Servera med vispad grädde och god sylt som sig bör!

 

Recept: Britt Johansson
Foto: Maria Fors Östberg

 

Vacker squashkaka tillsammans med grädde, sylt och två stora squashar.

16 svar till “Ostkaka på squash - Falsk ostkaka”

  1. Sofia Hellgren skriver:

    Hej.
    Stämmer det att det inte ska vara nån mjölk i? Intressant ny variant i så fall.
    Hälsningar
    Sofia

  2. Anne Banke skriver:

    Hej Sofia,
    bakade Du utan mjölk och grädde?
    Vänliga Hälsningar
    Anne

  3. Jessica Jansson skriver:

    Ja ingen mjölk i denna! Perfekt för oss som inte tål mjölk!

  4. Emelie A skriver:

    Jag är i chock! Att det kan smaka så likt vanlig ostkaka?! Minst lika gott!!!

  5. Sofi Modin skriver:

    En liten fundering bara... Ska jag riva squashen eller skära den i små bitar innan jag kokar den eller hur ska jag göra?

  6. Camilla Lundkvist skriver:

    Helt underbar ostkaka, nästa gång har jag nog i några hackade mandlar för lite crunch.

  7. Erika Lindahl skriver:

    Jag håller med ovanstående, SÅ god och helt otroligt att den kan smaka så likt vanlig ostkaka med så mycket squash och utan mejeriprodukter. Tack så mycket för det suveräna receptet, det här kommer jag göra igen!

  8. Birgitta Nilsdotter skriver:

    Undrar oxå om man bara kan riva squashen istf att koka. Har gjort det med ett annat recept som dock hade mjölkprodukter. Denna blev så lös å synd koka å hälla bort en massa vitaminer.

  9. Caroline Ekström skriver:

    Tror ni att den går att frysa? Någon som provat?

  10. Sofia R skriver:

    Supergod, vilket roligt sätt att ta tillvara zucchini på! Jag hade lite vaniljsocker i och skippade bittermandlarna.

  11. Klara Petäjä skriver:

    Så fantastiskt god denna blev! Jag tog gula zucchini och fick en vacker färg på kakan. Tack för receptet!

  12. Elisabeth Sjölund skriver:

    Ska det vara1 dl mandel som sedan mals eller 1 dl sedan mandeln har malts?😊

  13. Liselotte Ågren skriver:

    Supergod ostkaka har gjort den flera gånger. Och enkelt att göra den

  14. Liselotte Ågren skriver:

    Den har jag gjort många gånger supergod.

Lämna ett svar till Anne Banke Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *