05. januari 2020

Paj med broccoli, majs och purjolök

Paj är riktig supermat för odlare. Jag är extra förtjust i att fylla den med fryst broccoli och majs, och sedan lägga till något alldeles nyskördat. Mums!

Fyra trekantiga bitar av paj ligger på ett marmorerat bord. Runt omkring ligger blad av basilika.
PAJDEG
  • 3 dl dinkemjöl, fullkorn
  • 125 g kallt smör
  • 2,5 msk kallt vatten
  • några droppar chili eller annan stark sås
FYLLNING
  • ca 300 g broccoli (buketter, stjälkar eller blad) från frysen
  • 1-2 majskolvar
  • en halv purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl riven ost
  • salt
  • peppar

Våren är ett perfekt tillfälle för att rensa frysen. Ut med fjolårets grönsaker och lämna plats till de nya som kommer om några veckor. Vi älskar maträtter som går att fylla med det som finns just nu. Den här pajen kombinerar fryst broccoli och majs med nyskördad purjolök. Alla ingredienserna går förstås att köpa också.

Gör så här:
Pajskal:
Lägg i alla ingredienser i en matberedare och kör till en pulvrig deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 20 cm i diameter.
Ställ in i frysen i ca 20 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Grädda pajskalet i 20 minuter.

Fyllning:
Skiva broccolin i mindre bitar och skär av majsen från kolven.
Strimla purjolöken och hacka vitlöken.
Fräs grönsakerna i ordentligt med olivolja tills de blir mjuka.
Lägg i grönsaker varvat med riven ost i pajskalet och häll på äggstanningen.
Grädda i cirka 40 minuter.

Servera med en stor skål av blandade gröna blad, nyskördade från trädgården.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

2 svar till “Paj med broccoli, majs och purjolök”

  1. Katinka skriver:

    Vilken perfekt söndagsmiddag en kulen novemberdag! Nu ska jag skörda ett par av den sent sådda broccolin Baby Matsuri!

    • Sara Bäckmo skriver:

      Har dina stått sig bra? Mina fick sig en törn i köldknäppen för ett tag sedan och behövde skördas lite tidigare än jag hade hoppats. Det blir nog Green Magic igen nästa år eller någon annan sort som anges mer köldtålig. Men bladen har varit kanonfina på Matsuri i år och vi gjorde den suveräna pajen med lite getost. Mums!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *