11. september 2018

Plommonsylt med kanel

Det är fint och gott att kunna ge sig själv och sin familj sylt som innehåller riktiga råvaror från egen trädgård, utan en massa tillsatser, transporter och utfyllnad. Här är min goda plommonsylt – som du gör utan att behöva kärna ur.

En fin burk med plommonsylt står på ett bord
Ingredienser
  • 4 kilo plommon
  • 3 kilo socker
  • 3 kanelstänger
  • 2 deciliter vatten
  • Mald kanel

Enda nackdelen med plommonsylt är att det är så omständligt att rensa bort alla kärnor. Det tar tid och blir slabbigt när fruktsaften rinner ner längs armarna – ett icke önskat jobb att göra med fyra livliga barn hemma. Nu har jag experimenterat och hittat på en variant där jag inte behöver rensa plommonen.  Så mycket lättare!

Jag använder helst frukter som inte är supermogna för att plommonsylten inte ska bli vattnig, och tillsätter dessutom minimalt med vatten i syltkoket av samma anledningen.

Gör så här:
Skölj plommonen och ta bort den lilla kvisten.
Lägg plommon, vatten, kanel och socker i en stor gryta och koka upp.
Låt koka i närmare en timme.
Skumma sylten efterhand.
Ös upp sylten från grytan och ner i ett durkslag eller kökssil placerad över ett stort kärl.
Passera sylten och plocka efterhand bort kärnorna.
Rör ihop sylt och syltsaft och häll upp på rena burkar.
Pudra mald kanel över sylten i burkarna och sätt på lock.

Sylten är ljuvligt god på gröt, fil eller till torsdagspannkakorna.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *