Stäng menyn

Plommonsylt med kanel

Det är fint och gott att kunna ge sig själv och sin familj sylt som innehåller riktiga råvaror från egen trädgård, utan en massa tillsatser, transporter och utfyllnad. Här är min goda plommonsylt – som du gör utan att behöva kärna ur.

En fin burk med plommonsylt står på ett bord
Ingredienser till plommonsylten
  • 4 kilo plommon
  • 3 kilo socker
  • 3 kanelstänger
  • 2 deciliter vatten
  • Mald kanel

Enda nackdelen med plommonsylt är att det är så omständligt att rensa bort alla kärnor. Det tar tid och blir slabbigt när fruktsaften rinner ner längs armarna – ett icke önskat jobb att göra med fyra livliga barn hemma. Nu har jag experimenterat och hittat på en variant där jag inte behöver rensa plommonen.  Så mycket lättare!

Jag använder helst frukter som inte är supermogna för att plommonsylten inte ska bli vattnig, och tillsätter dessutom minimalt med vatten i syltkoket av samma anledningen.

Så lagar du din plommonsylt:
Skölj plommonen och ta bort den lilla kvisten.
Lägg plommon, vatten, kanel och socker i en stor gryta och koka upp.
Låt koka i närmare en timme.
Skumma sylten efterhand.
Ös upp sylten från grytan och ner i ett durkslag eller kökssil placerad över ett stort kärl.
Passera plommonsylten och plocka efterhand bort kärnorna.
Rör ihop sylt och syltsaft och häll upp på rena burkar.
Pudra mald kanel över sylten i burkarna och sätt på lock.

Plommonsylten är ljuvligt god på gröt, fil eller till torsdagspannkakorna. Eller varför inte använda den till en hembakad tårta? Alternativen är många!

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

Sök på "sylt" i sökrutan högst upp på sidan för att se fler goda syltrecept från Skillnadens Trädgård. Det finns också en mängd andra tips på vad du kan använda dina hemodlade frukter och bär till i min receptflik.

Om du gillade det här receptet på plommonsylt kanske du också vill ta en titt på min hemlagade plommonmarmelad med mandel och konjak. Du hittar all information om hur du lagar plommonmarmeladen genom att följa länken nedan.

Läs mer: Plommonmarmelad med konjak och mandel

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth