15. februari 2019

Hemmagjorda potatischips

Har du testat att göra egna chips? Gör det. Det blir troligtvis familjens favorit - och tre resor nyttigare än de som står i butikens chipshylla.

Läckra hemmagjorda potatischips med chili.
Ingredienser
  • ca 2 stora potatisar per person
  • rapsolja eller annan olja för fritering
  • salt
  • eventuella kryddor

Hemgjorda potatischips är så väldigt gott! Det tar en stund att göra de olika momenten men med några hantlangare i köket går det snabbt. Låt dock inte små barn vara i närheten då oljan är mycket, mycket het.

Det är vackert att ha skalet kvar på chipsen, om det inte har skador.

Gör så här:
Tvätta eller skala potatisen och ta bort fula partier.
Skiva potatisen tunt i en mandolin och lägg potatisskivorna genast i en balja med vatten en stund.
Låt dem rinna av i ett durkslag.
Lägg alla skivorna på en kökshandduk och lägg en annan kökshanduk ovanpå.
Platta till lite och låt ligga några minuter så att potatisen torkar upp.
Värm oljan, i en fritös eller i en kastrull, till 160-180 grader.
Sänk ner potatisen, lite i taget, och fritera tills de fått fin färg.
Rör gärna om då och då så alla blir jämnt friterade.
Ta upp chipsen ur oljan och lägg dem i ett durkslag med en lös tuss hushållspapper i botten, där de får droppa av oljan.
Lägg i en skål och salta.

Det är gott att använda örtsalt eller strö på torkade kryddor, till exempel vitlökspulver, lite chili eller annat.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Läckra hemmagjorda potatischips med chili.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *