Stäng menyn

Rabarbersaft på egenodlad rabarber

Mer försommar än att dricka söt rabarbersaft på trappen varma dagar blir det knappast. Passa på att göra en stor sats nu och frys in till resten av året.

Sex fina glasflaskor med rosaröd rabarbersaft står i gräset med vackert ljus som strilar mellan bladen.
Ingredienser
  • rabarber
  • socker, ca 1 dl per kilo rabarber

Inget slår rabarbersaft en varm försommardag! Gör en stor omgång om du har mycket rabarber och förvara i frysen. Jag gör min rabarbersaft på den rabarber jag odlar i min trädgård, men du kan naturligtvis använda rabarber från butiken för att göra den här goda saften.

Gör så här:
Skölj och dela rabarber i mindre bitar.
Lägg i en stor kastrull och fyll på vatten så det täcker.
Lägg i någon deciliter socker per uppskattat kilo (jag brukar inte vara så noga utan söta efterhand om jag tycker det behövs).
Koka rabarbern tills den blivit mjuk.
Häll i en saftsil och sila av saften. Häll sedan din rabarbersaft i flaskor eller burkar.

Ett tips är att förvara rabarbersaften i burkar i frysen. Det är mycket lättare att diska vanliga frysburkar än att diska flaskor som saft förvarats i.

Mer från Skillnadens Trädgård

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

Om du gillade den här artikeln kan du hitta liknande på samma ämne genom att använda sökrutan högst upp i vänster hörn på startsidan och skriva in det du är intresserad av att läsa mer om. Du kan också hitta mängder av andra spännande artiklar på startsidan under rubriken "lästips". Här har jag samlat några av mina favoriter de senaste åren!

Glöm inte att titta förbi min webbutik när du ändå är inne på hemsidan. Du hittar den här.

Det finns så klart också massor av nyttiga råd om trädgård och odling på min YouTube-kanal. Där kan du till exempel se hela videoserier om allt från att starta sin första trädgård till hur man tar hand om sin skörd på bästa sätt. Eller för den delen riktiga djupdykningar i en speciell grönsak, frukt eller bärsort som är särskilt intressant för säsongen. Kolla in min YouTube-kanal här!

Recept på rabarbersaft: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth