Rabarbersaft på egenodlad rabarber
Mer försommar än att dricka söt rabarbersaft på trappen varma dagar blir det knappast. Passa på att göra en stor sats nu och frys in till resten av året.

Ingredienser
- rabarber
- socker, ca 1 dl per kilo rabarber
Inget slår rabarbersaft en varm försommardag! Gör en stor omgång om du har mycket rabarber och förvara i frysen. Jag gör min rabarbersaft på den rabarber jag odlar i min trädgård, men du kan naturligtvis använda rabarber från butiken för att göra den här goda saften.
Gör så här:
Skölj och dela rabarber i mindre bitar.
Lägg i en stor kastrull och fyll på vatten så det täcker.
Lägg i någon deciliter socker per uppskattat kilo (jag brukar inte vara så noga utan söta efterhand om jag tycker det behövs).
Koka rabarbern tills den blivit mjuk.
Häll i en saftsil och sila av saften. Häll sedan din rabarbersaft i flaskor eller burkar.
Ett tips är att förvara rabarbersaften i burkar i frysen. Det är mycket lättare att diska vanliga frysburkar än att diska flaskor som saft förvarats i.
Mer från Skillnadens Trädgård
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.
Om du gillade den här artikeln kan du hitta liknande på samma ämne genom att använda sökrutan högst upp i vänster hörn på startsidan och skriva in det du är intresserad av att läsa mer om. Du kan också hitta mängder av andra spännande artiklar på startsidan under rubriken "lästips". Här har jag samlat några av mina favoriter de senaste åren!
Glöm inte att titta förbi min webbutik när du ändå är inne på hemsidan. Du hittar den här.
Det finns så klart också massor av nyttiga råd om trädgård och odling på min YouTube-kanal. Där kan du till exempel se hela videoserier om allt från att starta sin första trädgård till hur man tar hand om sin skörd på bästa sätt. Eller för den delen riktiga djupdykningar i en speciell grönsak, frukt eller bärsort som är särskilt intressant för säsongen. Kolla in min YouTube-kanal här!
Recept på rabarbersaft: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth
Ett tips är att frysa rabarbern först innan man kokar saften, den "släpper" saften bättre då tycker jag.
Jag fryser alltid in saft/lösare sylt i beg mjölkpaket, återbruk!
Ska saften spädas med vatten när den ska drickas? Och hur mycket isåfall?
Ja den behöver spädas. Späd lite för att få mer av saftkänsla och mer om du vill ha den som till exempel måltidsdryck. Svårt att säga exakta proportioner dock.
Hej Om jag förstår det rätt så behöver man inte skala rabarbern när man gör saft. Skalar du när du gör paj eller kräm?
Jag brukar ha i en skvätt pressad citron när jag tagit av saften från spisen (ca 1 dl/l). Det blir alldeles ljuvligt lemonadigt!
Vilket fint råd! Tack
Låter gott!
Vad tror du om att använda resterna att göra rabarberremmar? Dvs torka på plåt och skära remmar av? Eller är smaken förlorad? Konsistensen fel?
Igår åt vi resterna efter saftkoket som kräm. Supergott!
Ellinor kräm på resterna är jättesmart. Verkligen återbruk.
Jag kokar sylt på resterna och det blir massor av smak kvar så det blir säkert bra till remmar.
Låter så gott! Hur länge håller sig saften i kylskåpet?
Jag tycker det blir ännu godare med rårörd rabarbersaft. Har du testat det? 😋
Hur gör du då?