Stäng menyn

Ramslökssalt

Ramslökens tid är kort, det gäller att njuta så länge det varar. Ett fint sätt att förlänga njutningen är att göra det här goda saltet.

Ingredienser
  • 100 gram ramslök
  • 100 gram salt - blanda gärna grovt och fint

Gör ett riktigt gourmetsalt med smak av ramslök. Att använda ramslök till salt och olja är ett bra sätt att ta tillvara på löken och bevara smaken.

Gör så här:
Skölj ramslöken och låt den torka.
Mixa ramslök och salt i en matberedare eller använd en stavmixer till en någorlunda slät smet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en plåt med höga kanter.
Torka i ugn med luckan lite öppen, cirka 50 grader varmt, tills smeten torkat helt. Det kan ta flera dagar. Det funkar även att torka på bakplåtspapper i en bär- eller svamptork.
Mixa eller mortla den torkade smeten till ett fint pulver.

Gör gärna dubbel sats så att du kan fylla upp förrådet. Och kanske också ge bort en burk?

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Ett svar till “Ramslökssalt”

  1. Åsa Olofsson skriver:

    Hej Sara. Jag sommarbor på Gotland och tar tillvara ramslök just nu. Förarbetet även avklarat och ramslöksbladen mixade o torkade på 40 grader i svamptork.
    Det svar jag söker är vilka proportioner jag skall blanda torkad ramslök med salt för att få bra balans. Knepigt att smaka sig fram..
    ar du någon idé?
    Mvh Åsa Olofsson

Lämna ett svar till Åsa Olofsson Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *