Råsaft av vinbär
Sommar, sommar, sommar! Bjud på hemmagjord råsaft av vinbär - och frys in så du spar lite sommarkänsla till resten av året. Här är ett smart recept där ingen kokning behövs.

Ingredienser
- 3 liter vinbär, röda, svarta eller bägge tillsammans
- 3 citroner
- 30 g vinsyra
- 5 liter vatten
- 4 kilo strösocker
Att bjuda barnen på hemmagjord sylt och saft är en av de största fröjderna med en egen trädgård! Jag gör ofta flera omgångar under sommaren och häller upp i praktiska förpackningar som staplas i frysen. Ibland är det skönt att inte ha grytor eller saftmajor kokandes i köket, då passar det här receptet på råsaft alldeles utmärkt.
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna utom socker och låt stå i två dygn i en bunke på sval plats.
Sila av bären och blanda 4 kilo socker i saften.
Rör om noga så att sockret löser sig.
Fyll upp i burkar, påsar eller urdiskade mjölkförpackningar och frys in.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

Tips: Använd ekologiska citroner
Tvätta citronerna och skala av det gula. Det vita skalar du av innan du skär skivor eller pressa ur citronsaften. Det vita är ofta beskt. Jag gör så till all liknande saft, fläder, rabarber, älggräs.
Hur länge håller sig saften om du bara har den i kylskåpet?
Är detta saft man kan dricka direkt eller ska den spädas ut?
Den ska spädas med mkt vatten,när du ska dricka . Väldigt sött blir det på ovan recept. Jag mixade vinbären för att få ut maximalt med smak. Silade av detta innan sockret tillfördes. Smidig & enkel att göra.