Stäng menyn

Råsaft av vinbär

Sommar, sommar, sommar! Bjud på hemmagjord råsaft av vinbär - och frys in så du spar lite sommarkänsla till resten av året. Här är ett smart recept där ingen kokning behövs.

Läcker röd saft av vinbär i fina glaskflaskor.
Ingredienser
  • 3 liter vinbär, röda, svarta eller bägge tillsammans
  • 3 citroner
  • 30 g vinsyra
  • 5 liter vatten
  • 4 kilo strösocker

Att bjuda barnen på hemmagjord sylt och saft är en av de största fröjderna med en egen trädgård! Jag gör ofta flera omgångar under sommaren och häller upp i praktiska förpackningar som staplas i frysen. Ibland är det skönt att inte ha grytor eller saftmajor kokandes i köket, då passar det här receptet på råsaft alldeles utmärkt.

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna utom socker och låt stå i två dygn i en bunke på sval plats.
Sila av bären och blanda 4 kilo socker i saften.
Rör om noga så att sockret löser sig.
Fyll upp i burkar, påsar eller urdiskade mjölkförpackningar och frys in.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Läcker röd saft av vinbär i fina glaskflaskor.

8 svar till “Råsaft av vinbär”

  1. Ann-Kristin skriver:

    Tips: Använd ekologiska citroner
    Tvätta citronerna och skala av det gula. Det vita skalar du av innan du skär skivor eller pressa ur citronsaften. Det vita är ofta beskt. Jag gör så till all liknande saft, fläder, rabarber, älggräs.

  2. Anette Carlsson skriver:

    Hur länge håller sig saften om du bara har den i kylskåpet?

  3. Linda skriver:

    Är detta saft man kan dricka direkt eller ska den spädas ut?

    • Niina skriver:

      Den ska spädas med mkt vatten,när du ska dricka . Väldigt sött blir det på ovan recept. Jag mixade vinbären för att få ut maximalt med smak. Silade av detta innan sockret tillfördes. Smidig & enkel att göra.

  4. Torill Dahl skriver:

    Hvor mye saft blir det av denne oppskriften?

  5. Sonja Hessedahl skriver:

    Måste man ha citroner i?

    • Jessica Holmlund skriver:

      Absolut inte, men en god kombination.
      Själv minskar jag ner sockret massor men får ju då oxå en saft som har lite kortare hållbarhet. (1kg socker)

  6. Christina Fuxerius skriver:

    Går det att frysa nyavrunnen saft för att sedan tina och koka upp den och tillsätta socker först då?

Lämna ett svar till Anette Carlsson Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *