16. december 2021

Rödkål à la Bäckmos

Rödkål är en julbordsklassiker jag inte vill vara utan och hemgjord går snabbt och lätt att tillaga och smakar desto godare. Prova!

Rödkål i en liten gjutjärnsgryta i en julig inramning med gran, apelsin och juleljus.
Ingredienser
  • 1 1/4 kg rödkål
  • 2 äpplen
  • 2-3 msk smör
  • 5 st nejlikor
  • 1 gul lök
  • 1-2 msk sirap
  • 2 msk vinättika eller citronsaft
  • 3 msk vatten
  • en nypa salt
 

En receptklassiker från hemmet Bäckmo/Herlitz julbord. Exakt vilken del av släkten receptet ursprungligen kommer från är jag faktiskt osäker på. Det brukar vara min pappa Bodo som kokar kålen, men katten vet om det inte är från min mammas sida som receptet kommer från. Släkten Bäckmo är från Falkenberg och från den sidan har vi den halländska grönkålen/långkålen på bordet. Nåväl, det spelar ingen större roll varifrån den kommer. Viktigast är att den står på bordet!

Gör så här:
Hacka rödkål grovt och äpplet fint. Låt fräsa i en kastrull med smör en stund.
Stick nejlikorna i löken och lägg i kastrullen.
Tillsätt salt, sirap, vinättika och vatten och låt puttra i 1-1 1/2 timme.
Om du vill kan du ha i lite skinkspad istället för vatten.

Har du en slow cooker är det ännu enklare! Lägg bara ner alla ingredienser i grytan och ställ in slowcookern på svag värme i ca 7 timmar. Ta-daaa!

Jag kokar alltid kål dagen innan jul och värmer på till julbordet. Smakerna blir så fina dagen efter!

 

Recept: Familjen Bäckmo
Foto:
Maria Fors Östberg

Rödkål i en liten gjutjärnsgryta i en julig inramning med gran, apelsin och juleljus.

Foto: Maria Fors Östberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *