02. januari 2020

Rotsakspytt med svamp och svartkål

Höstmat! Pytt går fint att göra året om men med svamp från skogen (eller affären) och välvuxna rotsaker smakar det mustigt och värmande sent på säsongen.

En mörk tallrik med färgrik pytt och ett stekt ägg.
Ingredienser
  • blandade rotsaker
  • svartkål/grönkål
  • lök
  • vitlök
  • svamp
  • smör
  • persilja
 

Pytt är en suverän rätt för att ta tillvara på trädgårdens rotsaker, men går lika bra att göra på blandade grönsaker från butiken. Välj alltid svenska rotsaker i säsong och variera efter det som finns just precis nu. Rotsaker som är goda utöver potatis är till exempel palsternacka, svartrot, persiljerot, morot, betor, kålrabbi, kålrot, jordärtskocka, svedjerova och rotselleri. Passa på att använda svamp från skogen, eller köp valfri i butik.

Gör så här:
Skala och tärna rotsakerna i önskad storlek.
Koka rotsakerna försiktigt i lättsaltat vatten, eller ånga dem ännu hellre i en ånginsats i kastrull, så de precis blir lite mjuka - inte mer än så.
Rensa svampen och skär i mindre bitar.
Häll en skvätt vatten i en stekpanna och lägg i svampen.
Låt svampen puttra i sin egen vätska i cirka 10 minuter och häll sedan svampen i ett durkslag.
Stek svamp och hackad lök och vitlök i en panna och lägg åt sidan.
Stek sedan rotsakerna i smör i samma panna.
Rör ner svampblandningen i rotsakerna och låt fräsa tillsammans några minuter, tillsammans med svartkål eller grönkål skuren eller riven i mindre bitar.
Jag brukar steka rotsaker och svamp för sig och sedan blanda eftersom de tar olika lång tid på sig att bli färdiga.
Salta och peppra och krydda rikligt med hackad persilja.

Vi serverar gärna pyttipanna med stekt ägg och inlagda rödbetor eller saltgurka till, och förstås massor av grönsaker från trädgården.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *