Ryska piroger med rotselleri och potatis

Vi skulle kunna äta mycket mer pirog! Precis som soppa och paj är det en perfekt rätt att fylla med läckra grönsaker från trädgården. Här är en riktigt god variant med rotselleri.

Fina piroger i en korg med duk.
Ingredienser
  • Deg:
  • 50 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 litet ägg, eller 0,5 stort
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 7 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 250 g rotselleri
  • 250 g potatis
  • 2 lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • rapsolja
  • mortlad svartpeppar
  • salt

De här pirogerna görs ursprungligen på potatis, men min kombination med rotselleri är ännu godare! Ännu ett lyckat byte av potatis till det som finns i skafferiet.

Gör så här:
Gör en bröddeg genom att värma smält smör och möjk till fingervarmt.
Lös jästen i degvätskan.
Tillsätt mjöl, ägg och socker och baka till en deg, cirka 10 minuter i hushållsassistent.
Avsluta med salt och baka några minuter till.
Låt jäsa i degbunken under en duk i cirka 40 minuter.

Skala rotsakerna och skär i mindre bitar.
Koka mjuka.
Hacka lök och vitlök och fräs mjuk i några matskedar rapsolja.
Mosa rotsakerna och blanda i lök och kryddor.

Dela degen fyra delar och dela var bit i sex delar.
Rulla till små bullar och lägg på en bricka att vila några minuter.
Kavla varje del till en rund platta, cirka 10 cm i diameter.
Lägg en klick fyllning längs ena kanten och vik den andra halvan av degen över.
Kläm till med en gaffel så att deghalvorna fäster i varandra, eller vik den övre kanten runt den den undre.
Låt jäsa i 20 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.
Pensla pirogerna med ägg och grädda i 12 minuter. Låt svalna något innan måltiden.

Servera med blandade grönsaker och rejäl klick yoghurt.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Fina piroger i en korg med duk.

6 svar till “Ryska piroger med rotselleri och potatis”

  1. Jessika skriver:

    Tack, vilket trevligt recept, det skall provas inom kort. Skall det kanske vara 25 g jäst?

  2. Susanne Ljungberg skriver:

    Dom ser riktigt goda ut, fyllningen!!
    Dessa ska göras ikväll när jag varit och handlat 🙂
    Jag har odlat upp många Rotselleri så hoppas jag har egna detta året och slipper köpa dom 🙂
    Jag skulle vilja ha tips på hur jag kan använda stjälkselleri i maten 🙂
    Tusen tack för alla fina recept du delar med dig av 🙂
    Kram Susanne

  3. kristina.kvastad skriver:

    Superbra recept! Degen fungerade utmärkt och jag fyllde med en blandning av kål och ost som blev över från pastamiddagen. Gillar det du påminner om att inte krångla till det. Laga vanliga rätter och byt ut grönsaksinnehållet efter säsong. De här kommer jag göra ofta och med varierande fyllning!
    Kram Tina

  4. katinka skriver:

    Detta ska provas! Undras om det inte blir gott att fylla med spenat och fetaost? Eller rödbetor och feta? Mums! Jag byter förstås som vanligt ut vetemjölet mot något grövre. Tack för inspirationen, du är en verklig ljusglimt i coronamörkret.??

  5. svart diskbänk skriver:

    Detta måste testas. Har glömt bort piroger som är så gott. Tack

  6. Maria Yngerlöv skriver:

    Det här låter gott! Blir nog fredagsmyset hos oss den här veckan! 👍

Lämna ett svar till kristina.kvastad Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *