fbpx

30. november 2019

Scones med gröna blad

Otroligt goda scones som är ljuvliga till en god färskost en helgmorgon, toppade med en näve grönt från trädgården. Det blir knappast bättre!

Runda, gyllene bröd med strimlor av grönt ligger över en vit bakduk på ett bord medan två händer plockar till sig en bit.
ca 10 bröd
  • 2 nävar späda färska blad
  • 8 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 dl filmjölk
  • salt

Att gå upp tidigt (men inte så väldigt tidigt) för att knåda ihop en snabb deg av scones och skjutsa in i ugnen så att huset doftar nybakt bröd när ungarna tassar upp ur sin sängar - det är fint det. Till den här degen använder jag blandade gröna blad från trädgården, som spenat, mangold, dill, rödbetsblast, ramslök, gräslök, kirskål eller andra blad. Det blir mycket gott.

Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Nyp bort stjälkarna från bladen och repa gärna bort bladnerverna från grövre blad. Strimla fint.
Knåda en deg av samtliga ingredienser.
Platta ut degen till en ca 2 cm tjock kaka och stansa ut runda kakor med ett uppochnervänt glas. Knåda ihop degen och platta ut på nytt tills alla kakor är gjorda.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 6-7 minuter.

Servera gärna med färskost och kanske en god marmelad. Ät upp direkt medan smöret smälter på bröden. Mums!

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *