Skillnadens röda grönsakssalt

Oslagbart vackert i en liten skål på matbordet är mitt röda grönsakssalt. Den läckra färgen kommer från rödbetorna, hemodlade eller köpta.

Rött grönsakssalt i uppläggning med rotsaker.
ingredienser
 • 2 rotselleri
 • 1 palsternacka
 • 2 tomater
 • 2 små kålrabbi
 • 2 små morötter
 • 2 små rödbetor
 • 2 gula lökar
 • 1 dl salt

Ett rött grönsakssalt livar upp en smörgås och blir både fint och gott på toppen. Och oslagbart tillsammans med olivolja på sallad av kål eller blad.

Gör så här:
Skär allt i småbitar och lägg i en skål.
Mixa till en slät smet.
Blanda i finkornigt salt eller flingsalt.
Bred ut blandningen på bakplåtspapper och torka i torkapparat eller i ugn på max 50 grader.
Krossa eller mixa saltet till fint pulver.

Det tar lång tid att torka grönsakssalt, längre tid ju tjockare "kakan" är. Ett tips är att ha ugnsluckan på glänt den första tiden för att vädra ut fukten.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

 

17 svar till “Skillnadens röda grönsakssalt”

 1. Gerd Persson skriver:

  Längtar att upprepa förra årets #succé salter som #skillnadens lärde ut. Går ut och hämtar grönska och gör lite örtsalt. En av de stora nya kunskaperna. Tack Sara Bäckmo

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Gerd! Det är så himla gott med egna salter. Verkligen något alla borde prova på att göra. Hälsningar Sara

 2. Elisabeth Henriksson skriver:

  Hej! Jag testade ditt recept på rödbetssalt och det gick inte så bra. Mitt salt blev grågult och efter fyra dygn i ugnen var det fortfarande blött. Det åkte rätt ut tunnan. Nu ska jag testa att göra bara på rödbetor och se hur det blir. Jag hade gärna haft fler grönsaker men efter detta resultat är jag osäker. Synd att det inte fungerade men vad kan jag ha gjort för fel?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh nej vad tråkigt! Kan ugnen ha varit för varm? Då blir saltet bakat istället för torkat och det är en trist upplevelse. Prova igen, med luckan kanske lite på glänt och absolut inte för varm ugn. Tunt lager med smet också. Håller tummarna för det är verkligen en god kombination. /Sara

  • J Jonsson skriver:

   Minska mängden på grönsakerna så kommer det gå bra😊

 3. IngaLill Fridh skriver:

  Jag gjorde örtsalt på örter av olika slag och flingsalt.
  Supergott!
  Jag torkade med varmluft det blir perfekt.
  Ca 50 grader

 4. Hej Sara!
  Så tacksam för allt du delar med dig av 🙂 Undrar om du möjligtvis har något mer recept på olika gratänger som du möjligtvis vill dela med dig av? Du gjorde någon gratäng när ni fotograferade till din ena bok.. Det var den gången du även hämtade en brysselkåls stock 🙂 Den såg så otroligt krämig och god ut..

  Tack snälla på förhand

  Mvh Susanne

 5. susanneljungberg24 skriver:

  Hej Sara!
  Tusen tack för allt du delar med dig av 🙂 Undrar om du vill dela med dig av gratängen du gjorde en dag när ni fotograferade till din bok? Du hämtade samtidigt denna dag en brysselkåls stock.. Den gratängen såg så otroligt god ut.. Om du vet vilken jag tänker på?
  tack snälla på förhand

  Kram Susanne

 6. Tine Lise skriver:

  Hei Sara, det så lekkert ut, og må prøves til julegaver!
  Skal grønnsakene kokes før de moses, eller lages alt fra rå tilstand?

 7. Lina skriver:

  Hej! Nu är vi inne på kväll nr 3 av torkning (vågar såklart inte ha ugnen på när vi är på jobbet, har totalt kört ca 9 h i ugnen nu) och det går huuuur långsamt som helst. Har lite problem med temperaturen också för när ugnen är på 50 grader och luckan är öppen orkar inte ugnen hålla sig uppe i 50 grader, så har försökt växla mellan öppen och stängd vilket säkert är fel men jag vet inte riktigt hur jag ska ta mig runt det problemet. Jag har precis nu i desperation försökt klämma ut vätska med händerna så hoppas det går lite fortare nu och halverat mängden i ugnen för att få en tunnare ”kaka”. Men hur lång tid brukar det ta för dig i ugnen och hur lång tid är ”lång tid” som du skriver i receptet? Det luktar ju väldigt gott i alla fall så försöker ha lite mer tålamod 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh, det borde absolut varit klart nu. Kanske har du för tjock kaka? Om den torkat över och under brukar jag lossa den från pappret och lägga på ett galler istället, skulle det funka för dig?

 8. Lina skriver:

  Ja jag har som sagt tunnat ner kakan nu, men kan prova att köra den på gallret också istället för på plåt, får hålla tummarna att det rappar på lite då 🙂

 9. katinka skriver:

  Med det nya, utökade odlandet som du inspirerar till tror jag att jag får skaffa en sån där svamp/ och äppletork. Det borde ju funka att torka en massa saker förutom örtsalt, t ex jordgubbar och klarbär så att man kan spsra utrymme i frysen. Tradera here we go!?

 10. s.holth skriver:

  Jeg har en ovn som ikke virker når døren er åpen, selv ikke en liten glipe. Men varmtvannstanken står på vaskerommet, og den produserer jo en del varme, så jeg bruker soppkurver (sånne som champignonen ligger i i butikken) oppå tanken til å tørke ting i. Akkurat nå har jeg 3 kurver oppå hverandre med grønnsaksalt til tørk. Har bakepapir i bunnen. Den nederste er snart klar (har stått i 2 dager). Tar litt lengre tid enn i ovn siden det ikke blir like varmt.

 11. Patrik Johansson skriver:

  Hej Sara!
  Tack för att du delar med dig, det låter gott och ser underbart ut.
  Men ska det verkligen vara 2st rotselleri, tycker det låter mycket.

 12. Ingeborg Margrethe Møller skriver:

  Fantastisk, og haven har næsten alle de grønsager 😋

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *