Smörkokt savoykål med korv och senapssås

Kål kokt med smör och några nypor salt är en läckerhet du inte vill vara utan! Med en korv av god kvalitet till blir det en fulländad måltid.

Härlig portion med kål och korv ligger upplagd på ett fat.
Ingredienser
  • savoykål
  • smör
  • kryddig korv med hög kötthalt av lamm, vilt eller annat
  • sås:
  • creme fraiche
  • senap
  • honung

Kål är utmärkt vintermat som passar fint tillsammans med både kött, fisk och fågel. Med lite extra smörsmak till smälter den i munnen. Savoykål är mycket gott att smörkoka, men också spetskål och späd sommarkål kan användas. Lite extra salt på kålen, ja då blir den nästan god som godis!

Gör så här:
Dela savoykålen i fjärdedelar och skär bort stocken i mitten.
Dela kålen grovt i mindre bitar, gärna genom att riva bladen.
Koka upp en bottenskyla vatten i en stor kastrull, kanske 1-2 dl, tillsammans med en stor bit äkta smör 50-100 gram.
Lägg i kålen och låt koka under lock i några minuter. Kålen ska bli mjuk, men inte tappa all spänst.
Dra bort från plattan men låt ligga kvar i kastrullen om inte resten av maten är färdig.
Stek korven och lägg upp tillsammans med kål och grönsaker efter säsong.

Rör ihop en enkel sås av creme fraiche, grovkornig sötstark senap och lite honung och servera till.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Härlig portion med kål och korv ligger upplagd på ett fat.

3 svar till “Smörkokt savoykål med korv och senapssås”

  1. iianilsson87 skriver:

    Jätte jätte gott! Jag tror att man kan bli beroende av kål ??

  2. Ylva Marfelt skriver:

    Ska man ta ett helt savoykålhuvud?

  3. bergstromsmaria2 skriver:

    Drillar nu min sambo att tycka att kål är gott.. vilket han har tyckt både luktat & smakat illa.
    Men skam den som ger sig! ??
    Har nu serverat stekt kål med lök kryddat med mitt eget grönsakssalt serverat med stekt ägg till lunch & hör & häpna -det slank ner!!??
    I morgon blir det smörkokt Savoykål, korv & senapssås! Drunknar i savoykål & vill gärna ha fler recept med denna kål som är min favorit! Sååå gott recept Sara!!

Lämna ett svar till bergstromsmaria2 Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *