Solskensmarmelad med squash

Ljuvlig marmelad gjord på squash, citrusfrukter och aprikoser - som en burk solsken! En smak av sött och syrligt på en och samma gång, strålande gott.

Marmeladburkar med squash och citrusfrukter
Ingredienser
  • 2 kg squash
  • 4 citroner
  • 3 apelsiner
  • 300 gr aprikoser
  • 6-7 dl socker
 

Det här receptet är ett läsarbidrag från Marianne Waernoff, som har gjort en marmelad på squash, ekologisk citrusfrukt och aprikos. Hon tycker själv att den blev supergod, och vi kan bara instämma.

Tusen tack Marianne, för att du gav oss solsken på burk!

Gör så här:
Tvätta citrusfrukterna väl i ljummet vatten.
Grovriv squashen.
Skala citron och apelsin tunt utan att få med det vita. Hacka skalet.
Skär citron- och apelsinklyftorna samt aprikoserna i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser i en kastrull och rör om.
Låt småkoka i ca 45-60 min.
Häll upp på steriliserade burkar.

Den här marmeladen är alldeles underbart god till nybakta scones eller på frukosttoasten. Eller varför inte servera den till afternoon tea?

 

Recept: Marianne Waernoff
Foto: Maria Fors Östberg

 

Marmeladburkar med squash och citrusfrukter

13 svar till “Solskensmarmelad med squash”

  1. Cecilia skriver:

    Låter gott, pratar vi färska eller torkade aprikoser?
    undrar
    Cecilia

  2. Sara Nordfjell skriver:

    Hej Sara och tack för alla dina fantastiska tips!
    Jag kokade denna marmelad idag och gjorde ett gräsligt misstag ? Jag tolkade receptet slarvigt och skar inte bort det vita innerskalet på citron- och apelsinklyftorna. Resultatet blev hiskeligt bittert och beskt trots rätt mängd socker. Men hönsen blir nog glada?
    Snälla, förtydliga gärna receptet så att det inte går att misstolka (läs idiotsäkert) så att ingen annan behöver göra om det.
    Med Vänligaste Hälsningar från Sara Nordfjell

  3. Elisabeth skriver:

    Hej! Jag kokade marmeladen igår. Använde torkade aprikoser som jag först blötlagt. Tog den mindre mängden socker, kunde haft i lite mer. Det blev god smak, med lite beska(lagom i mitt tycke). Skär citron, apelsin o aprikoser i små bitar är mitt förslag. Gott på rostad macka med ost!

  4. Linda skriver:

    Kokade denna marmelad härom dagen och den blev mycket god. Smakade super enligt alla i familjen.Det som jag ångrar är att jag inte skalade zucchinin innan jag rev den. Vet inte om det påverkar smaken men antagligen utseendet, 😊. Men lär få koka den fler gånger så då ska jag skala den innan. Tack för ett läckert recept.

  5. Kerstin skriver:

    Kokar marmeladen just nu, tog syltsocker då jag tänker att squashen innehåller mycket vatten. Provsmakat lite... är gott, med spännande smak, dock lite mer socker kunde behövas i... Vad tänker ni? .

  6. Annika Hansen skriver:

    Kramas vattnet ur zucchinin innan det kokas ihop ?
    AH 🌸

  7. Gunilla Melkersson skriver:

    Squashen är skalad och urkärnad, antar jag?

  8. Gunilla skriver:

    Går marmeladen att frysa ?

  9. Maxi skriver:

    Ska alltså hela citrusfrukterna användas utom det vita? Blir osäker på instruktionen men det låter så gott!

  10. Jenny skriver:

    Ska det vara färska eller torkade Aprikoser?

  11. Ylva Eriksson skriver:

    Hej!

    Tror du på kokossocker istället för vitt socker (som jag inte äter)?

  12. Anki Spåls skriver:

    Det blev fantastiskt gott!
    Jag höll mig inte helt till receptet… inte så mycket socker, lite mer apelsin än citron & en del zest från de båda.
    Dessutom tog jag fallfrukt från persikorna istället för aprikoser.
    Det här kommer jag göra fler gånger!!!!

Lämna ett svar till Annika Hansen Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *